Eerste Santarun moet veel geld opleveren voor Alpe d’HuZes

DWG_DWGS-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

VEENDAM/WILDERVANK – Zaterdag 20 december kunnen hardloopliefhebbers met een hart voor het goede doel zich weer uitleven. Patrick de Vries en Marian Baarda organiseren onder de naam Team AtC een ‘Santarun’ voor het goede doel Alpe d’HuZes. Het afgelopen jaar deed dit team ook al mee, en ook 2015 staat in de agenda.

De Santarun in Veendam is de eerste grote actie die Patrick de Vries en Marian Baarda van Team AtC van plan zijn te organiseren. Ze doen met een team van 25 personen opnieuw mee aan de Alpe d’HuZes en daarvoor is geld nodig. Veel geld. Iedere deelnemer dient pakweg 2500 euro in te brengen en dat houdt voor Team AtC in dat er ruim 60.000 euro moet worden opgehaald. Daarom hoopt De Vries dat de eerste editie van de Santarun in Veendam en Wildervank een succes wordt. De start is namelijk op de atletiekbaan van SV Veendam aan de Woortmanslaan in Wildervank. “We zaten met een groepje te brainstormen over initiatieven om geld op te halen en daar is de Santarun uit ontstaan”, vertelt De Vries. “We hebben het afgekeken van Radio 538, die organiseren een vrij succesvolle Santarun. We dachten: dat moet in de regio Veendam ook mogelijk zijn.”

De Santarun is een eerste opmaat naar meer evenementen in de Veenkoloniën. Alle activiteiten hebben als doel om geld in te zamelen zodat het team met een zo groot mogelijk bedrag kan meedoen aan de Alpe d’HuZes. “Het mooie van de Santarun is dat het een combi-evenement is. Hele gezinnen kunnen eraan meedoen. Er is de kinderloop met een lengte van twee kilometer en volwassenen kunnen de vijf en tien kilometer lopen. Dat zijn voor de meeste mensen afstanden die goed te doen zijn. Wanneer er kinderen of volwassenen zijn die niet willen hardlopen, zij kunnen meedoen aan de wandeling van twee of vijf kilometer.” Kortom, team AtC houdt het voor de Veenkolonialen lekker laagdrempelig. De mannen en vrouwen zijn al druk doende met het event, want de woonwijk nabij de Woortmanslaan in Wildervank is ook gevraagd om mee te doen. Het is namelijk de bedoeling dat de hele buurt is verlicht, zodat er enkele dagen voor de feestdagen een heerlijke kerstsfeer ontstaat. Team AtC hoopt in elk geval op veel deelnemers aan de Santarun. “Als ik de hardloopwedstrijden in deze omgeving zie hoop ik dat we toch 200 tot 300 deelnemers kunnen trekken. Dat zou heel mooi zijn. De afstanden zijn te overzien. Om kinderen enthousiast te maken gaan we ook bij de scholen langs zodat de kinderen mee willen doen aan de kinderloop van twee kilometer. De inschrijfgelden zijn volledig voor het goede doel. De organisatiekosten zullen we trachten te drukken door het inschakelen van bedrijven die ons willen ondersteunen of door gewoon zo creatief mogelijk te werk te gaan.” Aan de creativiteit van De Vries en Baarda zal het niet liggen, dus de komende tijd kan Veendam rekenen op meerdere activiteiten, georganiseerd door Team AtC. “We staan nog op twee kerstmarkten, in Harlingen en Veendam. Verder proberen we een soort muzikale bingo voor ouderen te organiseren en willen we naast de Santarun nog twee tot drie hardloopevenementen opzetten.” Het team is in elk geval uitgebreid. Daar waar Team AtC nog met pakweg vijf personen aan de start van Alpe d’Huzes stond, zullen er dit jaar 25 deelnemers vanuit de Veenkoloniën zijn. “We zijn daarvoor op zoek gegaan naar deelnemers, onder andere leden van atletiekvereniging SV Veendam, maar ook een aantal vrienden van deelnemers. Verder hebben zich een aantal voetballers aangemeld én heeft het oproepje wat een tijdje geleden in deze krant stond ook succes gehad. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Heel mooi om te ervaren.”

De Santarun wordt gehouden op zaterdag 20 december. De kinderloop start om 17.00 uur en de volwassenen beginnen om 17.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt voor kinderen 3,50 euro en volwassenen betalen 5 euro. Na afloop is er chocolademelk en glühwein voor de deelnemers. Meer info: www.teamatc.nl.

DWG_DWGS-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro