Jan Martin Koetje

HEILIGERLEE - Jan Martin Koetje

Jan Martin Koetje is Masterstudent Small Business & Entrepeneurship aan de Rijksuniversiteit in Groningen en is bestuurslid bij VVD Oldambt. Hij schrijft deze week over het feit dat Oost Groningen trotser op zichzelf mag zijn.

Telkens als ik door Oost Groningen rijd denk ik maar één ding; hier moeten we als inwoner trots op zijn. En waarschijnlijk zijn we dat ook allemaal, maar we laten het bijna nooit naar buiten toe merken.

Waarom is het voor Groningers en Oost Groningers in het bijzonder zo ongebruikelijk om ergens trots op te zijn en het dan ook te laten merken aan de buitenwereld?  Groningers onderling zijn wel trots op plaats waar ze zijn opgegroeid of wonen. Zo ben ik een trotse Kloosterholtjer (Heiligerleeër), al studeer en woon ik nu in de stad.

Soms betrap ik mensen op een Calimerocomplex "Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk". Met wat meer trots en wat minder negativiteit bereik je zoveel meer. Bedrijven als Google komen niet zomaar naar het noorden, hier liggen vele mogelijkheden. Dat moeten we ook uitstralen naar de rest van Nederland!

Er zijn weleens mensen die tegen me zeggen dat ze bang zijn dat de westerlingen in groten getale naar “ons” gebied komen als we te positief zijn. En dat willen we niet, we houden van onze rust. Maar jaarlijks wordt er wel flink geld geïnvesteerd om de westerlingen deze kant op te halen. Die westerlingen komen in de zomer voor de rust en recreatie. Ondertussen nemen ze geld mee voor de lokale economie. Ik zou zeggen, met open armen ontvangen! Met een grote glimlach bedienen op het terras en niet als ze de weg vragen de verkeerde kant op sturen.

Ik snap het wel als een westerling besluit om hier te willen wonen, het is een prachtig landelijk gebied, er is rust, recreatiemogelijkheid en natuur.

Als iedereen die dit stukje leest aan mensen uit andere delen van het land vertelt hoe mooi ons stukje Groningen is, komen er wellicht een paar van die mensen deze kant op. Hierdoor kan er net dat beetje extra geld worden uitgegeven waardoor de kleine ondernemer in een dorpje open kan blijven. En zeg nu zelf, Oost-Groningen is toch best een gebied om trots op te zijn?

HEILIGERLEE - Jan Martin Koetje