Opgepakte actievoerders laten zich niet uit het veld slaan

Aanhoudingen bij protest actiegroep Basta op het Oldambtplein in Winschoten

WINSCHOTEN – En nu is het ‘basta’, moet burgemeester Pieter Smit gedacht hebben. Nadat de gelijknamige actiegroep al weken aankondigde te gaan protesteren op het Oldambtplein, begon het spel tussen Basta en de burgemeester. Het actiecomité kreeg een brief waarop verzocht werd een aanvraag voor een vergunning in te dienen, dat eenmaal gedaan werd er aangegeven dat het Oldambtplein geen optie was. In eerste instantie zou Basta haar protest op het Israëlplein moeten houden, maar dat werd op vrijdagavond nog omgezet naar het Marktplein.

De sympathiserende politici van de Verenigde Communistische Partij trokken zich echter niets aan van verordeningen en vergunningen. Voorman Engel Modderman en consorten begonnen afgelopen zaterdag hun protest ‘gewoon’ op het Oldambtplein. Dat duurde niet heel lang, want even later werden een aantal protesteerders aangehouden en meegenomen naar het bureau. Onder hen Modderman, die uit de politiecel nog een foto via social media met de wereld deelde.

Daarna spuide de VCP haar kritiek richting burgemeester Pieter Smit. De politie zou onder verantwoordelijkheid van Smit ‘met veel machtsvertoon’ hebben opgetreden. Niet nodig, aldus Modderman, ‘want het was een vreedzame demonstratie’. Smit beriep zich op de veiligheid van de inwoners. “Het Oldambtplein is een essentiële toegangsweg voor het Ommelander Ziekenhuis en een belangrijke verkeersader in Winschoten”, liet Smit optekenen in een persverklaring.

De actievoerders laten weten zich niet uit het veld te laten slaan en zetten hun protest door. Volgens Modderman zal er aanstaande zaterdag in ieder geval opnieuw geprotesteerd worden. De locatie? Het Oldambtplein…

Aanhoudingen bij protest actiegroep Basta op het Oldambtplein in Winschoten