“Waar een klein dorp niet groot in kan zijn”

Feestelijke opening schoolbibliotheek Theo Thijssenschool in Boven Pekela

Datum: donderdag 27 november 2014

Plaats: H.B. Hulsmanstraat K8b

Plaats: Boven Pekela

Deze week leidt de rubriek ons naar Boven Pekela, dorp met pakweg 550 inwoners. Het dorp met de Noorderkolonie en de Zuiderkolonie heeft nog een dorpsleven waar menig dorp van vergelijkbare grootte jaloers op zou zijn. Want de plaatselijke trots die Pekelder Boys heet doet het al jaren op rij prima in het amateurvoetbal en de school in het dorpje bevat anno 2014 nog altijd 74 leerlingen. De Theo Thijssenschool is als Openbare Daltonschool het kleine zusje van ODBS De Linde in Nieuwe Pekela, maar dat mag de pret niet drukken. Want ondanks het feit dat het niet de grootste school is in de gemeente Pekela, levert het nog altijd bijzondere prestaties. Want de groepen zeven en acht waren zowel in 2013 als 2014 de Sportiefste klas van de gemeente Pekela.

Om niet alleen de sportieve ontwikkeling van kinderen te bevorderen, maar ze ook qua taal en lezen vooruit te brengen krijgt de Theo Thijssenschool een speciale boekenkast gevuld met actuele boeken voor alle kinderen in het basisonderwijs. Dit initiatief wordt ondersteund door Stichting Kinderpostzegels, waarbij de kinderen ook een Boekenbon ter waarde van tien euro krijgen die ze kunnen besteden bij Primera Veendam. Een mooi initiatief en dat initiatief verdient dan ook een spectaculaire opening. Want naast het project van Stichting Kinderpostzegels krijgt de Theo Thijssenschool een Bibliotheek op School, en die zaken bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat de kinderen voorlopig voldoende leesvoer uit te kiezen hebben. De Bibliotheek op School is puur bedoeld voor de leerlingen in Boven Pekela en is een compensatie voor het verdwijnen van de bibliobus, waar door bezuinigingen geen geld meer voor was.

De Bibliotheek Veendam, Menterwolde en Pekela organiseert in samenwerking met de ODBS Theo Tijssenschool dan ook een heus ‘Kinderboekenbal’, om juist de opening van de Bibliotheek op School te vieren. Die opening wordt verricht door Bouwien Begeman. Laatstgenoemde is niet zomaar een speciale gast, de oud-leerlinge van de school werd in 2011 zelfs Nationaal Voorleeskampioene. Met andere woorden, als er iemand de kinderen kan vertellen hoe leuk en belangrijk lezen is en wat je er allemaal mee kunt bereiken is het Bouwien wel. Maar wat des te leuker is, is het feit dat de kinderen zoveel mogelijk in een soort galakledij zijn komen opdraven. Bijvoorbeeld meisjes uit groep zes op naaldhakken van minimaal tien centimeter en jongens uit groep zeven die hun stropdas zo goed mogelijk hebben geknoopt. Prachtig om te zien. Het enthousiaste team docenten heeft zich ook niet onbetuigd gelaten, want Ria Trip, Karin Stikfort, Miranda van den Berg, Barbera Schoneveld, Renate Oosterhuis, Laura Stikkelbroeck en coördinator Janette de Vries hebben zich in hun beste kledij gehesen. Kortom, het is groot feest op de Theo Thijssenschool.

De gymzaal achterin de school zit dan ook ‘tjokvol’ wanneer Bouwien Begeman na de openingswoorden van Janette de Vries de opening mag verrichten. Onder toeziend oog van wethouder Anneke Duit en Margreet de Groot en Wia Huisman namens de Bibliotheek Veendam, Menterwolde en Pekela knipt zij het cadeau open. Groot applaus volgt daarna en er kan een toost worden uitgebracht. Aan het enthousiasme van alle betrokkenen zal het niet liggen, de kinderen in Boven Pekela kunnen wat betreft het lezen van kinderboeken volop aan de slag. Het lied ‘Feest, feest, feest’ van Kinderen voor Kinderen wordt uit volle borst meegezongen. Eindigt het daarmee? Zeker niet, want Begeman gaat met de leerlingen van de groepen vijf tot en met acht aan de slag met een workshop over de Nationale Voorleeswedstrijd, terwijl de jongste groepen een verhaal krijgen voorgelezen. Janette de Vries zei het al gekscherend: “Waar een klein dorp niet groot in kan zijn”. Zo is het maar net.

Feestelijke opening schoolbibliotheek Theo Thijssenschool in Boven Pekela

Feestelijke opening schoolbibliotheek Theo Thijssenschool in Boven Pekela

Feestelijke opening schoolbibliotheek Theo Thijssenschool in Boven Pekela