OJBS De Ommewending wil leesachterstand verlagen

image

VEENDAM – De Openbare Jenaplanbasisschool De Ommewending doet mee aan een nieuw nationaal initiatief om de leesachterstand terug te dringen. Het doel is om meer aandacht te besteden aan lezen, zodat kinderen minimaal vijftien minuten per dag lezen. Lukt ze dat, dan groeit de woordenschat bij kinderen met 1000 woorden per jaar. De moeite waard dus. Taalcoördinator Anne Lotte Hermans is enthousiast over het project.

Want het is OJBS De Ommewending menens. Geschiedenis, taal, topografie of rekenen; alles valt of staat met leesvaardigheid. Aangezien uit diverse onderzoeken blijkt dat het opleidingsniveau in Oost Groningen achterblijft bij de rest van Nederland, is er werk aan de winkel. Die constatering wordt op de school in de Ommelanderwijk omgezet in positieve energie, want taalcoördinator Anne Lotte Hermans en haar collega’s gaan vol goede moed aan de slag. “Het is een landelijk project waarbij de zogenaamde Kwartiermakers scholen, kinderen en ouders helpen met hun dagelijkse leesritueel”, vertelt ze. “Het is de bedoeling dat er elke dag vijftien minuten wordt gelezen door de kinderen, de hele week lang. Ze worden dus gestimuleerd om te lezen. Dat gebeurt door middel van stickers, des te meer er gelezen wordt, des te meer stickers krijgen ze. En wanneer ze veel stickers hebben stimuleert dat de kinderen alleen maar.”

Het project is niet het eerste initiatief op OJBS De Ommewending. Vorig jaar is er al gestart met de bibliotheek op school. Deze bibliotheek was dus al een mooie stimulans. “Eigenlijk zijn we al elke dag bezig met vijftien minuten lezen op school”, vervolgt Hermans. “Bij de komst van de bibliotheek vorig jaar zijn er 500 nieuwe boeken aangeschaft. Erg belangrijk, want zo blijf je qua leesstof bij de tijd en blijft het interessant voor kinderen. Boeken als ‘Dummy de Mummy’ zijn tegenwoordig ‘in’ bij kinderen, die moet je dus in je boekenkast hebben staan.” Wanneer de pakweg negentig kinderen op de Veenkoloniale basisschool iedere dag een kwartier lezen kunnen ze daar vele boeken bij krijgen. Nu is het nog zo dat de Kwartiermakers 100 boeken in bruikleen hebben gegeven aan de school. Pas als de kinderen voldoende hebben gelezen, iedere dag dus een kwartier, kunnen de boeken eigendom worden van de school. Het project is tot dusver een succes, wat ruim eenderde van de in bruikleen gestelde boeken zijn al uitgeleend aan leerlingen. “Bij ons wordt het kind serieus genomen”, vervolgt ze. “We houden de bibliotheek netjes en de bibliotheek is voor kinderen en door kinderen. Het project werpt op termijn ook zijn vruchten af, want wanneer een kind iedere dag vijftien minuten leest, groeit zijn of haar woordenschat met 1000 woorden per jaar.”

Kortom, het project heeft dus zeker zin. De basisschool werkt met de zogenoemde AVI-methode om de leesbevordering te beoordelen. Door ook in te zetten op het feit dat kinderen thuis meer gaan lezen hopen Hermans en haar collega’s dat de leesvorderingen van leerlingen sneller vooruitgaan. “Ook die score motiveert namelijk om te gaan lezen”, stelt de taalcoördinator. “In mijn groep zit een meisje in groep drie die qua lezen op het niveau van groep vijf zit. Haar durf ik dus met een gerust hart boeken te geven die gangbaar zijn in groep vijf.” Wat betreft de ambitie zit het dus wel goed op OJBS De Ommewending. Wanneer de definitie ‘bruikleen’ van de 100 beschikbaar gestelde boeken wordt omgezet naar ‘eigendom’, gaat de vlag uit in de Ommelanderwijk.

image