Voorlopig geen MFC in Westerbroek

HOOGEZAND-peter-verscheren

Toekomst Jan Ligthartschool onderwerp van gesprek

HOOGEZAND/WESTERBROEK – De realisatie van het Multifunctioneel Centrum in Westerbroek is voorlopig stopgezet. Dat heeft het college van de gemeente Hoogezand-Sappemeer besloten. Reden is de keuze die de gemeente moet maken in het basisonderwijs. De Jan Ligthartschool in Westerbroek is met pakweg zestig leerlingen een kleine school en het college gaat zich beraden op het feit of de school in de toekomst wel openblijft. Daarmee zou de exploitatie van het MFC in gevaar komen, want de school was in het plan een van de belangrijkste gebruikers.

En dat is een klap voor de kleine 400 inwoners van Westerbroek. Er is al jarenlang gesteggeld over de komst van een MFC en in januari van dit jaar nog besloot de toenmalige raad op advies van het college om de huidige school te laten verbouwen tot een multifunctionele accommodatie, waarin de Jan Ligthartschool, het Dorpshuis en de Peuterspeelzaal haar intrek zou nemen. Met deze gebruikers zou de exploitatie gedekt zijn en leek er geen vuiltje aan de lucht. Leek, want vorige week besloot het college van de gemeente Hoogezand-Sappemeer om het project voorlopig stil te leggen. “Het zou nu het moment zijn om de aanbestedingsprocedure te starten”, begint wethouder Peter Verschuren (SP). “De exploitatie was in principe rond. Alleen in het college en de raad zal de komende maanden de discussie plaatsvinden hoe de toekomst van het openbaar onderwijs er in de gemeente Hoogezand-Sappemeer uit gaat zien. Er ligt nog niets vast, maar een van de uitkomsten kan zijn dat de school dichtgaat. En daarmee zou een belangrijke partner voor de bouw van het MFC wegvallen.” Een leuk besluit voor het dorp is het niet, weet ook Verschuren. “We hadden drie dingen kunnen doen. Of we konden doorgaan met oogkleppen op, waarbij we na een half jaar tot de conclusie zouden komen dat de school misschien wel dicht moet. Dat zou helemaal een ramp zijn. We konden ook de aanbestedingsprocedure uitstellen en het dorp aan het lijntje houden of we konden eerlijk zeggen hoe het zit. We hebben gekozen voor het laatste. Er is nog niets duidelijk, maar feit is wel dat we de discussie rondom het openbaar onderwijs moeten voeren. En daarbij zou een van de uitkomsten kunnen zijn dat de Jan Ligthartschool dicht moet. Daar moeten we zorgvuldig naar kijken.”

Onzekerheid

In dat licht bezien is het besluit van de vorige gemeenteraad een bijzonder besluit. Want de Onderwijsraad adviseerde enkele jaren geleden dat een basisschool minimaal honderd leerlingen moet bevatten. Voor een basisschool is het financieel het beste om niet onder de tachtig leerlingen uit te komen. De Jan Ligthartschool komt met zestig leerlingen niet aan deze aantallen. Verschuren wil niet terugblikken op het besluit van de vorige raad, hij richt zich op de keuzes die gemaakt moeten worden. “We zijn als Hoogezand-Sappemeer nog het schoolbestuur van de openbare scholen in de gemeente”, weet hij. “Het besluit is nog niet genomen, we hebben nog niet alle informatie tot onze beschikking. We hebben als gemeente ook te maken met het gemiddelde aantal leerlingen per school. Al die gegevens zullen op een rij gezet moeten worden. Wanneer we deze informatie hebben, bereiden we een voorstel voor en neemt de gemeenteraad uiteindelijk een besluit.”

Hoogezand-Sappemeer wil de periode van onzekerheid voor de inwoners van Westerbroek zo kort mogelijk laten zijn. In het eerste kwartaal van 2015 komt er duidelijkheid over de te nemen vervolgstappen. Verder komt er deze week een informatieavond in het dorpshuis van Westerbroek, waar de wethouders Verschuren en Erik Drenth (CDA, onderwijs) het besluit van het college zullen toelichten

HOOGEZAND-peter-verscheren