Waar eindigt de opmars van Michael de Leeuw?

groningen - heerenveen

Goudhaantje maakt opnieuw enige treffer voor FC Groningen

GRONINGEN – Twijfels waren er altijd over hem in de voetballerij. Op 7 augustus 2009 debuteerde hij in het betaalde voetbal, nadat trainer Joop Gall hem oppikte bij de beloften van Willem II. Nu, meer dan vijf jaar later, kan dit FC Groningen niet meer zonder haar topschutter. Het goudhaantje zorgde ook afgelopen zondag voor de enige treffer voor de Trots van het Noorden. De vraag is dan ook: waar ligt het plafond van Michael de Leeuw?

Eigenlijk is het carrièrepad van De Leeuw ongelooflijk. In het seizoen 2008/2009 speelde De Leeuw nog in de beloften van Willem II en gezien het grote vreemdelingenlegioen kreeg hij geen kansen om door te stromen naar het eerste. Joop Gall zag als trainer De Leeuw spelen in de beloften van Willem II en schreef zijn naam direct op. “Er zat een rijtje scouts naast me”, vertelde Gall aan Goal.com over dat moment. “Niemand die het over hem had. Ik heb me mooi stil gehouden, ze hebben allemaal zitten slapen.”

De Leeuw maakte dan ook pas op 22-jarige leeftijd zijn debuut maakte in het betaalde voetbal en groeide direct uit tot topscorer van de Jupiler League met 25 goals. In het voorjaar van 2010 had FC Groningen echter nog geen interesse. Via De Graafschap belandde de Brabander alsnog bij de FC en anno 2014 mag trainer Erwin van de Looi zijn handen stijf dichtknijpen met de aanwezigheid van de goaltjesdief.

In dat licht bezien is het eigenlijk een schande dat er tijdenlang zoveel twijfels waren over De Leeuw. Ook vorig seizoen, toen hij zogenaamd niet in het systeem paste en de trainers Van de Looi en Lukkien vaker kozen voor iemand als Nick van der Velden dan voor ‘Loekie’. Pak zijn statistieken er maar eens bij. In de seizoenen dat De Leeuw vaste basiskracht was haalde hij altijd de dubbele cijfers als het om doelpunten ging. Vorig jaar scoorde hij ‘slechts’ negen keer, maar moest hij het ook met vele invalbeurten doen. En wie herinnert zich niet de Facebook-actie van afgelopen zomer, die opriep dat ‘The Lion’ vooral moest blijven.

Speelde Michael de Leeuw afgelopen zondag tegen Heerenveen dan zo goed? Niet in het bijzonder, maar het goudhaantje maakte wel opnieuw de openingstreffer en zette de Euroborg in vuur en vlam. Daarnaast bleef hij altijd diepgaan en werkte hij opnieuw keihard. En ondanks zijn lengte van 1 meter 78 is de Brabander een kopspecialist pur sang. Verbeterpunten? Die zijn er ook, want de middenvelder annex aanvaller is niet de meest begaafde voetballer in de kleine ruimte en maakt vaak nog teveel fouten in het meevoetballen.

Maar wanneer je een doelpuntenspecialist als hem bent én je het team zo vaak over het dode punt heen helpt, is de vraag gerechtvaardigd waar het plafond ligt van Michael de Leeuw. Want als een vergelijkbaar type voetballer als Lex Immers het kan redden bij Feyenoord, wie durft dan te beweren dat de topscorer van FC Groningen het niet zal redden? Twijfels over zijn capaciteiten zijn er altijd geweest, die twijfels heeft hij altijd gelogenstraft met het maken van doelpunten. FC Groningen mag blij zijn met haar topscorer, die iedere week belangrijker lijkt te worden voor de ploeg.

groningen - heerenveen