Eerste ‘Ervaringsdeskundigen in Armoede en Sociale Uitsluiting’ geslaagd!

PEKELA’S – Wethouder Hennie Hemmes heeft vorige week de ‘Ervaringsdeskundigen in Armoede en Sociale Uitsluiting’ in het zonnetje gezet, omdat zij zijn geslaagd voor hun opleiding. De opleiding tot ‘Ervaringsdeskundige in Armoede en Sociale Uitsluiting’ is tot stand gekomen door het project ‘Samen Sterk’ in Oost Groningen (Veendam, Pekela en Stadskanaal) en is uitgevoerd door de Stichting Mens en Maatschappij.
In de tandemopleiding zijn mensen opgeleid als docent van de tweejarige-opleiding tot ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting en/of als ervaringsdeskundige in armoede. De tweejarige-opleiding wordt gegeven door een tandem, vandaar tandemopleiding, die bestaat uit een docent/trainer en een ervaringsdeskundige. De ervaringsdeskundige is iemand die zelf langdurig in armoede heeft geleefd en ruime ervaring heeft met sociale uitsluiting.
Van de drie afgestudeerde ervaringsdeskundigen gaat één aan de slag als tandemdocent. Deze ervaringsdeskundige zal als lid van een tandem op de 2-jarige opleiding tot ervaringsdeskundige aan het Noorderpoortcollege in Veendam worden ingezet. Deze opleiding start in december 2014.
De andere twee gaan als opgeleide ervaringsdeskundige andere inwoners die langdurig in armoede leven begeleiden. Zij stellen samen met de betrokkene een actieplan op om de problemen het hoofd te bieden.
Daarnaast werken alle opgeleiden mee aan het overbruggen van de kloof die tussen de leefwereld van mensen die in armoede leven en die van anderen bestaat.