Gosse Alserda heeft zijn hart verpand aan Jahn II

STADSKANAAL – Hij is 25 jaar, fervent basketballiefhebber en woonachtig in Utrecht. Toch is dat laatste aspect geen belemmering voor Gosse Alserda om als player/coach én voorzitter van basketbalvereniging Jahn II uit Stadskanaal te fungeren. Met honderd leden doet de vereniging het niet slecht, Alserda hoopt echter een vleugje van de glorietijden te laten terugkeren.

Want ooit was Jahn II een naam waar menig basketballer het voor in de broek deed. Ooit speelde de Knoalster basketbaltrots op het een na hoogste niveau van Nederland en haalde het wekelijks de media met haar uitstekende prestaties. Die tijden zijn geweest, maar als het aan Gosse Alserda ligt streeft Jahn II dat niveau na. Niet dat de twintiger op pure bluf zegt dat ze dat in Stadskanaal wel eventjes gaan realiseren. Wel wil de voorzitter het basketbal met zijn club weer op de kaart zetten in de streek. “We doen het als vereniging niet slecht”, vindt hij. “Onze vereniging is qua grootte vergelijkbaar met Millwings uit Winschoten en Aquila uit Veendam. We hebben zo’n honderd leden en we kijken nog steeds omhoog. Ons herenteam speelt in de tweede klasse en de dames komen uit in de eerste klasse. Beide teams staan tweede in hun competitie, dus het gaat goed.”
De goedlachse Alserda heeft het dus naar zijn zin bij Jahn II. Sterker nog, de inwoner van Utrecht is zo op zijn plek dat hij bijna ieder weekend nog terugkomt naar Stadskanaal om te basketballen. Als player/coach van het herenteam zet hij als point guard de lijnen uit, buiten het veld heeft hij als voorzitter ook een leidende rol. “Het is niet ideaal, maar het gaat prima”, laat hij weten. “De binding met de vereniging is altijd gebleven. Toen er ruimte kwam was er de keuze tussen ervaren mensen en jonge bestuurders die misschien minder ervaring hebben maar er wel vol voor willen gaan. Er worden nu meer activiteiten georganiseerd en de club zit weer in de lift. We werken samen met alle verenigingen in de regio, zitten regelmatig met elkaar om tafel. Daarnaast werken we goed samen met basketbalvereniging MSK uit Musselkanaal, waar ze alleen nog een herenteam hebben. De dames zijn naar ons overgestapt. We willen samen kijken of het mogelijk is om het jeugdbasketballen in Musselkanaal weer op te pakken. Het zou mooi zijn dat de jongste jeugd daar terecht kan. Voor een basisschoolkind is het namelijk lastiger om naar Stadskanaal af te reizen.”
Concurrentie
Verder zorgt Jahn II ervoor dat er clinics op basisscholen worden verzorgd, om zo de jeugd warm te krijgen voor de sport. Met de hevige concurrentie van de voetbalsport is dat lastig, want met SJS, SC Stadskanaal en SPW herbergt Stadskanaal liefst drie voetbalverenigingen. “Dat helpt soms niet mee”, weet ook Alserda. “Aan de andere kant, ons nationale team heeft zich voor het eerst in dertig jaar weer gekwalificeerd voor een EK, dat kan de sport de boost geven die het zo nodig heeft. Het basketbal is namelijk erg leuk. Het is een ontzettend dynamische sport, het is veel sneller dan voetbal en er gebeurt veel meer. Bij voetbal kan het spel minutenlang veel rustiger zijn. Basketbal is eigenlijk voortdurend spectaculair, dat maakt het ook zo leuk om te kijken. Soms is het ook moeilijker om te volgen, helemaal wanneer je de regels niet weet.”
Kortom, de basketbalsport heeft met Alserda een prima ambassadeur. De hamvraag: keren de glorietijden van Jahn II terug in Stadskanaal? “Het zou mooi zijn als dat lukt, maar de tijden zijn ook anders”, weet Alserda. “Toen Jahn II zo hoog speelde was het klimaat er ook naar. Er werd ontzettend veel vanuit de scholen georganiseerd, er waren zelfs scholencompetities. Nu wordt er weinig op school gebasketbald, laat staan dat scholen onderling tegen elkaar spelen. Maar we zijn positief, ons jongste team staat namelijk eerste in de eerste klasse en beschikt over veel potentie. Hopelijk kunnen we op termijn groeien, ook bij de senioren, zodat we op kwaliteit kunnen selecteren. Dat zou erg mooi zijn voor de vereniging en voor de sport”, besluit Alserda zijn relaas.

Gosse Alserda van Jahn II Stadskanaal