Inwoners Blijham ongerust over risico’s proefboringen

BLIJHAM – De informatiebijeenkomst die georganiseerd is door Actiecomité Bellingwedde heeft ruim honderd belangstellenden naar Het Oude Wapen in Blijham getrokken. De volle zaal heeft zich vorige week laten informeren over de proefboringen naar gas op de Langebrug-locatie van de NAM bij Blijham. Diverse aanwezigen lieten weten er niet gerust op te zijn.
Het Actiecomité Bellingwedde bestaat uit Marian Leeuwerke en Marja Bos. Laatstgenoemde is eveneens raadslid voor GroenLinks in de gemeenteraad van Bellingwedde en liet zich in de gemeenteraad ook al eens kritisch uit over de mogelijke voornemens van de NAM.
Wat de NAM mogelijk van plan is? Nou, er zal een proefboring plaatsvinden om te bepalen of en hoeveel gas er uit de grond kan worden gehaald. Alleen, dat boren is niet naar de wens van verschillende inwoners van Blijham. Het Actiecomité liet zich in ieder geval niet onbetuigd en trommelde sprekers als onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag en energie-expert Peter Polder op. Laatstgenoemde legde de risico’s van ‘fracking’ uit, een techniek wat ervoor zorgt dat het gesteente waar het gas in zit wordt gekraakt, zodat die gas kan worden gewonnen. Dat gebeurt met water en chemicaliën die met enorme druk in het gesteente worden gedrukt. Vooral dat laatste baarde de Blijhamsters zorgen, want het is de vraag welke risico’s het met zich meebrengt wanneer die chemicaliën vrijkomen.

Informatiebijeenkomst gasboring in dorpshuis Het Oude Wapen Blijham