Is Faithfunding de toekomst voor christelijk Nederland?

BGV De Wegwijzer uit Vriescheloo komt met origineel concept

VLAGTWEDDE/VRIESCHELOO – Wie niet sterk is moet slim zijn. En dat laatste zijn ze bij BGV De Wegwijzer in Vriescheloo zeker.
Om een nieuw kerkgebouw te kunnen financieren heeft de gemeente het concept Faithfunding gestart. Oftewel: crowdfunding van en voor christenen. Voorganger Joop Fijnvandraat legt uit waarom.

Het idee is relatief simpel. Kerken die in financiële nood zitten kunnen via deze site potentiële gevers interesseren voor hun hulpvraag. BGV De Wegwijzer, bedenker van het concept, is logischerwijs de eerste kerkelijke gemeente die hier gebruik van gaat maken. Zij vraagt financiële hulp in eenheden van 500 euro voor de aankoop van een gebouw in Vlagtwedde. De kerk in Vriescheloo is namelijk verouderd en tegenwoordig ook wat aan de krappe kant. Want de gemeente groeit. Waren er een aantal jaren nog veertig mensen lid, tegenwoordig is dat al opgelopen naar zeventig leden. Alleen, met zeventig leden is de gemeente niet financieel daadkrachtig genoeg om het kerkgebouw zelf aan te kunnen schaffen. Er is geld nodig, veel geld. Voorganger Joop Fijnvandraat verwacht dat de kosten van de aanschaf zeven tot acht ton met zich meebrengen. Niet alleen de aanschaf kost geld, ook dient er geïnvesteerd te worden in de inrichting. “Het idee is niet ineens ontstaan, er gingen een reeks gebeurtenissen aan vooraf”, stelt Fijnvandraat. “Met een aantal mensen is het idee bedacht en op een helder moment werd er middenin de nacht het idee geboren om in eenheden van 500 euro te gaan werken.” Met ruim 1300 participanten die ieder 500 euro inleggen kunnen de leden van BGV De Wegwijzer hun droom verwezenlijken. “We liepen aan tegen de wens om ons als kerk te ontplooien. Ons gebouw in Vriescheloo is te klein en te oud en we hebben zelf onmogelijk het geld om het gebouw wat we op het oog hebben te kopen. Verder hebben we geen Dagobert Duck in ons midden. Dat zou ons overigens ook niet helpen, want Dagobert staat niet bekend om zijn gulheid…” Wat de leden van BGV De Wegwijzer wél willen doen is laten zien dat zelf achter het concept staan. Er is door het gros van de zeventig leden dan ook flink gedoneerd en ondertussen staat de teller al op pakweg 18.000 euro. Het streefbedrag van zeven ton is nog ver weg, maar de kleine gemeenschap heeft toch al een respectabel geldbedrag opgehaald. “We zoeken nog 1300 anderen die mee willen doen”, vervolgt Fijnvandraat. “De eenheid in Christus overstijgt kerkmuren. Mijn vrouw heeft dan ook voorgesteld om het Faithfunding te noemen, financiering door geloof.”
Zichtbaar
Met het beoogde pand in Vlagtwedde hoopt BGV De Wegwijzer zich zichtbaar in de samenleving op te stellen. Dat gebeurt vanuit Vriescheloo ook al, maar in hartje Vlagtwedde denkt de gemeente hier nog meer een rol in te kunnen nemen. “Het is voor ons de uitdaging om het evangelie praktisch te maken door middel van het geven van maatschappelijke hulp. We willen geen standaard stoffige kerk zijn. Het evangeliseren door op een zeepkist te gaan staan en foldertjes uit te delen werkt ook niet. We willen er voor de mensen zijn die het nodig hebben, een relatie met ze opbouwen en vanuit de relatie met de mensen in gesprek gaan.”
Of BGV De Wegwijzer het streefbedrag gaat halen is nog even afwachten, feit is wel dat de originele oproep al behoorlijk wat publiciteit heeft veroorzaakt. Want niet alleen de regionale media besteedden aandacht aan Faithfunding, ook landelijk kwamen Fijnvandraat en consorten in de publiciteit. “Als wij ons doel bereikt hebben willen we Faithfunding beschikbaar maken om andere noodlijdende gemeenten te ondersteunen. Als christenen dienen we eenheid uit te stralen, dat kan door middel van dit fonds.”

 

VRIESCHELOO - Joop Fijnvandraat