Knoalsters meest gelukkige in derby

Alles bij SJS draait om Anne Sybesma

ONSTWEDDE – De wedstrijd Onstwedder Boys – SJS had alles wat een derby behoort te hebben. Strijd, veel emotie, hier en daar goed voetbal en vermakelijk voor de toeschouwers. Onstwedder Boys leek zich op karakter lange tijd naar een punt te knokken, maar de individuele klasse van Anne Sybesma gaf de doorslag. Met twee goals en puik spel maakte hij het verschil.
Niet dat Onstwedder Boys dergelijke voetballers ontbeert. Want voor een speler als Harm Visser kom je naar de Boskamp. De linkspoot, technisch begaafd en prima voetbalinzicht, bezorgde de defensie een lastige middag. Visser was altijd aanspeelbaar, deed vaak iets goeds met de ballen die hij kreeg en via de spits kwam Onstwedder Boys met name de eerste helft goed aan het voetballen. De beste kansen voor de thee waren dan ook voor de Boys, maar Gerwin de Wijk had na amper een minuut spelen het vizier niet op scherp. Zij volley miste het doel maar net. Wat SJS daar tegenover kon stellen? Nou, het had in ieder geval het betere van het spel. Het positiespel is redelijk verzorgd en met Kay Rijkens herbergt de club een groot talent. Aan de linkerkant stond een ander talent geposteerd, maar Jan Springer nam een dag vrij. Niet voor niets werd hij voortijdig gewisseld, want Springer was onzichtbaar. Dat kon niet gezegd worden van Sybesma, want de overijverige spelmaker drukte een zware stempel op het spel van SJS. Het was ietwat tegen de verhouding in, maar niet verwonderlijk dat juist hij SJS na amper een kwartier spelen op voorsprong zette. Lang konden de Knoalsters overigens niet van die voorsprong genieten, want even later maakte Robert de Vries na een prachtige Onstwedder aanval alweer gelijk. Met deze 1-1 tussenstand mochten de 22 mannen van Fokke de Jonge en Loewie Piebes dan ook aan de thee.
Na de rust was het opnieuw Onstwedder Boys dat het beste uit de startblokken kwam. Nadat Robert de Vries al een dot van een kans miste en het houtwerk teisterde, kreeg Onstwedder Boys een goedkope strafschop na een uur spelen. De warrig leidende scheidsrechter Venekamp zag dat invaller Rob Groenewold – die overigens matig speelde – het vijftienjarige talent Gerko Scheper onderuit trekken in het strafschopgebied en legde de bal op de stip. Dat cadeautje pakte Harm Visser graag uit: 2-1. Ook die tussenstand bleef niet lang op het scorebord staan. Een vrije trap van 25 meter van Johan van  Klinken werd slecht gepareerd door doelman Rein Koudstaal en Rick Breedveld was er als de kippen bij om de 2-2 in het mandje te leggen.
Daarna zette SJS alles op alles om de winst naar zich toe te trekken en vocht Onstwedder Boys voor iedere meter om met een gelijkspel de winterstop in te gaan. De individuele klasse van Anne Sybesma gaf de doorslag. Toen Onstwedder Boys na ruim 80 minuten was leeggespeeld beslistte hij de wedstrijd met een prachtige actie en een dito schot. Doelman Koudstaal was ditmaal kansloos. Onstwedder Boys probeerde zich in de slotfase op te richten en een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar had niet meer de kracht om kansen te creëren. Daarbij hielp grensrechter Henk Feiken ook zeker niet mee, want de beste man gooide te pas en te onpas de vlag in de lucht. Onstwedder Boys verloor niet door zijn toedoen, dat zeker niet. De woede van de vijfde Onstwedder colonne was dan ook niet nodig, maar gezien de emotie volkomen te begrijpen.
Moet Onstwedder Boys zich zorgen maken voor degradatie? Gezien de stand op de ranglijst misschien wel, maar gezien het elftal niet. Met Harm Visser beschikt trainer Fokke de Jonge over een bovenmodale linkspoot in de spits en ook libero Elmar Bijl zou bij iedere derdeklasser niet misstaan. Daarbij keert spits Peter Orsel in februari terug van Bali en raakt ook mannetjesputter Harm Jan Wilzing weer fit. Dat zou de ploeg handhaving moeten opleveren. En SJS? Dat beschikt over een uitgebalanceerd team, waarbij er niemand uit de toon valt. De Knoalsters hebben pech met De Weide en ZZVV in dezelfde klasse, maar een nacompetitieplek behoort zeker tot de mogelijkheden. En dat is voor een deel te danken aan de klasse van Anne Sybesma, die de Knoalsters op moeilijke momenten bij de hand nam. Een kanjer.

Amateurvoetbal: Onstwedder Boys - SJS