Opkomst splinterpartijen kolfje naar de hand van zittende macht

Opinie

GRONINGEN – Ze schieten anno 2014 als paddenstoelen uit de grond. Een eenmansfractie die door wil gaan, een door ‘zetelroof’ gefrustreerde partij, een partij die het ‘Groninger Belang’ verdedigt en een beweging die onder de noemer 50 Plus voor de ouderen spreekt. En dan is er ook nog Engel Modderman die het met zijn VCP provinciaal gaat proberen. Zeg het maar, hoeveel splinters wil je straks in Provinciale Staten hebben?
Met de provinciale splinterpartijen VrijMandaat, Partij voor het Noorden, Groninger Belang, Partij voor de Dieren, 50 Plus en de VCP kan stemgerechtigd Groningen haar borst natmaken. In wiens belang is dit? Schiet de kiezer met zoveel keuzes er echt iets mee op? Feit is wel dat de zittende fractie van VrijMandaat haar borst kan natmaken en ook de Partij voor het Noorden lijkt voorlopig genoegen te moeten nemen met een rol op het tweede plan. Want het is een teken aan de wand dat de lokale Stadspartij (gemeente Groningen, red.) ervoor kiest om juist samen te werken met het Groninger Belang. Tel daarbij op dat grote lokale fracties als GemeenteBelangen Veendam en GemeenteBelangen Vlagtwedde ook de beweging van het Groninger Belang steunen en hun gunstige toekomstperspectief is verklaard. Gezond Verstand Haren heeft met de charismatische Mariska Sloot iemand op de bok die de Partij voor het Noorden een warm hart toedraagt. Echter, dat lijkt niet genoeg. De Partij voor het Noorden zal met een dergelijk broos fundament flink aan de slag moeten om provinciaal de kiezer voor zich te winnen. Niet dat Groninger Belang dat fundament wel direct heeft, maar het is wel duidelijk dat de link met lokale fracties de partij sterker maakt. En wanneer er een Schmaal aan het roer staat, weet je dat je te doen hebt met een gehaaide politicus.
Maar wat levert het de kleine partijen nou echt op? De zittende macht spint ongetwijfeld garen bij het aanmelden van zoveel kanshebbers. Van de genoemde vier partijen zullen er hooguit twee zetels verwerven, aangezien de kiesdrempel vrij hoog is. Wanneer je een zetel in Provinciale Staten wilt bemachtigen zul je toch pakweg 6000 stemmen moeten bemachtigen. Bepaald geen sinecure voor menig beginnend partij. Vergeet ook niet dat de restzetels vaker worden bemachtigd door de grotere partijen, aangezien het gaat om een vertegenwoordigend lichaam van 43 zetels en daarbij het grootste gemiddelde het uitgangspunt is.
Kortom, de kleinere partijen lijken elkaar alleen maar in de weg te zitten. De burger is er niet bij gebaat, want in Provinciale Staten lijken ze weinig te kunnen afdwingen bij de grotere partijen. De PvdA zal ongetwijfeld tegen een forse nederlaag oplopen, maar D66 kan vermoedelijk een lichte groei tegemoet zien en de SP zal ook enigszins groeien. In het huidige politieke landschap betekent dit opnieuw versplintering, en dat doet de politieke verhoudingen vaak geen goed.
Martijn Folkers