Provinciale Staten willen uitbreiding gaswinningsakkoord

GRONINGEN – Op initiatief van de ChristenUnie hebben de Provinciale Staten van Groningen zich vandaag uitgesproken voor een aanvulling op het gaswinningsakkoord en een grotere inspanning van de Rijksoverheid om op te komen voor de inwoners.
In het akkoord dat de NAM, het ministerie, de provincie en negen gemeenten in januari sloten, staan onder andere maatregelen voor het herstel van schade en de versteviging van huizen. Tijdens de Statenvergadering bleek vandaag dat veel partijen ontevreden zijn over de manier waarop het akkoord nu wordt uitgevoerd. Die uitvoering moet volgens de Groninger Staten beter en sneller.
De partijen vinden dat het akkoord moet worden uitgebreid omdat het gebied dat door aardbevingen wordt getroffen ook steeds groter wordt. Zo maken de gemeenten Groningen, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde nu geen deel uit van het akkoord terwijl het aantal krachtige bevingen daar wel toeneemt. Er moeten maatregelen worden getroffen voor alle inwoners van het aardbevingsgebied.
Volgens de ChristenUnie wordt de veiligheid van inwoners onvoldoende gewaarborgd. De Rijksoverheid moet daarom ingrijpen. Fractievoorzitter Stieneke van der Graaf: ‘De aardbevingen hebben grote invloed in het persoonlijk leven van de mensen die in dit gebied wonen. De aanpak van deze problemen kunnen we niet overlaten aan een bedrijf als de NAM.
De overheid moet de belangen van de inwoners van dit gebied actief beschermen. Daar hebben we tenslotte een overheid voor. De ChristenUnie staat naast deze mensen. Te allen tijde moet hun veiligheid voorop staan. Daar mag niet op worden afgedongen.’