Stadsvervoer Hoogezand- Sappemeer officieel van start!

HOOGEZAND – De officiële start van Stadsvervoer in Hoogezand-Sappemeer is een feit. Afgelopen zaterdag werd de nieuwe Stichting Stadsvervoer gepresenteerd en gisteren (maandag) is de stadsbus haar eerste rondes gaan rijden. Bert Kolk, voorzitter van de werkgroep, is tevreden. Na een intensieve tijd kan vervoersafhankelijk Hoogezand weer vooruit.

“Het is inderdaad een hele klus geweest om het in deze korte tijd rond te krijgen”, bevestigde Kolk. Er kwam dan ook veel werk op de werkgroep af. Er moesten afspraken worden gemaakt met het OV-bureau, er werd geschakeld met de gemeente en daarnaast moest de organisatie worden opgetuigd. Met het werven van veertig (!) vrijwilligers is dat gelukt. Zij zullen zich als chauffeur gaan inzetten en onlangs tekenden ze allemaal hun vrijwilligersovereenkomst. Al met al hebben de voorbereidingen een half jaar gevergd van de leden van de werkgroep. Naast het werven van deze tientallen vrijwilligers werd er ook scholing verricht zodat de vrijwilligers inderdaad aan de slag kunnen op de stadsbus. Gisterochtend werd de eerste ronde gereden. “De bus gaat tussen half negen ’s ochtends en zes uur ’s avonds continu heen en weer”, vervolgde Kolk. “De Stadsdienst is een uurdienst. De officiële start is op het station van Hoogezand-Sappemeer en via de Kees de Haanstraat wordt er richting Sappemeer gereden. Daarna rijdt de Stadsbus achterlangs via het Margrietpark richting Hoogezand Noord, om via het centrum De Hooge Meeren uiteindeiljk te stoppen bij Woldwijck. Daar doet de bus naar verwachting precies een uur over.”
Stapje terug
Met de oprichting van Stichting Stadsvervoer eindigt de rol van Bert Kolk. Als aanjager en kartrekker in de werkgroep heeft de duizendpoot zich de afgelopen tijd flink geroerd, nu is het tijd om een stapje achteruit te doen. “Vooraf heb ik aangegeven dat ik dit wel wil trekken als voorzitter van de Ouderenraad, maar niet in het bestuur wil van de stichting. Dat gebeurt dus ook niet, want vanuit de werkgroep schuift Frits Kramer door. Hij wordt voorzitter van het stichtingsbestuur. Verder hebben een aantal personen die zich als chauffeur hebben aangemeld ook aangegeven in het bestuur zitting te willen nemen. Zij worden dus chauffeur én bestuurder.” Kortom, nieuwe personen die aan het roer staan, maar is de rol van Kolk dan volledig uitgespeeld? Trekt hij zijn handen er volledig vanaf? “Nou, ik blijf wel betrokken, maar dan op de achtergrond. Het is ook goed dat niet altijd dezelfde de kar trekt, nu zijn anderen aan de beurt.”
Om een dergelijk initiatief tot stand te brengen is overigens bepaald geen sinecure. De werkgroep moet het rittenschema van het OV-bureau volgen, terwijl er een handboek voor chauffeurs is geschreven. De bus gaat daarnaast van maandag tot en met zaterdag rijden. “Het vergt veel meer van iedereen dan je denkt. We zijn nu vrijwel klaar, op een paar kleine dingen na. Of er nog wensen zijn? Nou, het is nog een wens om ook Martenshoek in de toekomst in de route op te nemen. Dat is nog wel een uitdaging om dat in de toekomst te bewerkstelligen. Maar daar heeft het OV-bureau vooral iets over te zeggen.”

hoogezand nw stadsbus