Stichting Bijzondere Begraafplaatsen na 27 jaar op eigen benen

HOOGEZAND – De verzelfstandiging van Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en omstreken is definitief. De zes kerkelijke begraafplaatsen zijn sinds afgelopen vrijdag geen eigendom meer van de plaatselijke Hervormde Gemeentes, maar zijn in beheer van de stichting.
Het gaat om de zes kerkelijke begraafplaatsen in Hoogezand, Sappemeer Koepelkerk, Sappemeer Oost, Kropswolde, Kielwindeweer en Wolfsbarge. Sinds de oprichting van de stichting in 1987 beheerde en exploiteerde de stichting deze begraafplaatsen al, nu komt daar het eigendomsrecht bij. Bij de formele overdracht waren de bestuursleden en vrijwilligers van de stichting, notariaat Broekema-Baas, een afvaardiging van Stichting Oude Groninger Kerken aanwezig. “Dit is een bijzonder moment”, gaf voorzitter Margriet Topper van Stichting Bijzondere Begraafplaatsen te kennen. “We zijn nu op eigen benen gaan staan, maar verder verandert er weinig. We hebben als stichting het doel om de begraafplaatsen en kerkhoven in stand te houden, verder kan er ook nog begraven worden.”
Dat is niet het enige, ook wordt ervoor gezorgd dat de zes kerkelijke begraafplaatsen er goed bijliggen. Dat houdt in dat wanneer er zwaar verouderde grafstenen zijn, ze na verloop van tijd worden verwijderd. Dat gebeurt niet zonder dat de stichting het nageslacht de kans heeft gegeven om het grafmonument te vervangen. “Wanneer er grafmonumenten in verval zijn plakken we er een briefje op met de mededeling dat ze verwijderd worden wanneer ze zich binnen twee jaar niet melden. Wanneer ze niet binnen deze termijn gereageerd hebben gaan we onze gang. Na twee jaar kan er overigens altijd nog een familielid komen die geëmigreerd is, voor hen maken we voor het verwijderen altijd een foto, zodat we diegene wel een beeld kunnen geven hoe het was.”