Veenkoloniën zetten alles op alles voor familie Buurke

MUNTENDAM – De situatie rondom Quincy Buurke, het dochtertje van amateurvoetballer Jeroen Buurke, zijn vriendin Nikita Talens en zusje van JayJay is uiterst precair. Jeroen en Nikita reisden al geruime tijd met Quincy naar het ziekenhuis in Nijmegen voor een niertransplantatie. Dat is niet genoeg gebleken, want het stel brengt met Quincy nu een heftige tijd door in het Duitse Essen.
Pas anderhalf jaar oud en al zoveel meegemaakt, het is het verhaal van Quincy, het dochtertje van Jeroen en Nikita. Vanaf haar geboorte zijn er al zorgen, want ze is geboren met een nieraandoening en heeft daardoor al veel in het ziekenhuis gelegen. Op 5 november jongstleden vond er een niertransplantatie plaats, Quincy kreeg een nier van haar moeder Nikita. Dit gebeurde in het Radbout Ziekenhuis in Nijmegen. Daarna verdwenen de zorgen echter nog niet, want waarschijnlijk moet Quincy ook nog een levertransplantatie ondergaan. In Nijmegen konden ze niets meer voor haar doen, vandaar dat het jonge meisje nu in het ziekenhuis in het Duitse Essen ligt. Jeroen en Nikita zijn voortdurend bij haar, terwijl JayJay door schoolverplichtingen bij zijn opa en oma in Wildervank woont. Het leven voor dit gezin is dus erg heftig en hectisch, Jeroen en Nikita verblijven dan ook in het Ronald McDonaldhuis om zoveel mogelijk bij Quincy te kunnen zijn.
Door omstandigheden heeft het stel geen werk meer en is het afhankelijk van de mensen die om hen heen staan. Die mensen zijn er gelukkig, want onlangs liet voetbalvereniging Muntendam zich van haar beste kant zien door een inzamelingsactie te houden. Na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Siddeburen (4-0) hebben bestuurslid Jenne Koenes en de overige betrokken leden van de voormalige club van Jeroen Buurke geld ingezameld om hen te steunen. Daarmee houdt het niet op, want er is ook nog een benefietconcert op komst. Dineke Meems is een tante van Jeroen Buurke en ze zet zich samen met Tolga Kuiper en Amber Keiserie in voor de schrijnende situatie van dit gezin. “We willen ze aan alle kanten helpen”, legt Dineke uit. “We organiseren op 25 januari tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds een benefietconcert in De Menterne in Muntendam. Er hebben al dertien artiesten hun medewerking toegezegd. Een kaart kost een tientje per stuk en de opbrengst is voor dit gezin, ze hebben het gewoon nodig.” Meems kan vertellen hoe precair de situatie is. “Het is ernstig. Quincy verliest bijvoorbeeld drie tot vijf liter vocht per dag en Jeroen en Nikita zijn zoveel mogelijk  bij haar. Je moet je voorstellen dat dit ook financieel wel wat vergt, denk bijvoorbeeld aan de benzinekosten van Veendam naar Essen.”
Er zijn al vele bedrijven en instellingen die het gezin door sponsoring door deze moeilijke tijd willen helpen. Het benefietconcert in De Menterne in Muntendam begint zoals genoemd op 25 januari om 16.00 uur. Kaarten kosten tien euro per stuk. Gulle gevers die het concert niet kunnen bezoeken maar wel willen doneren, kunnen hun donatie storten op IBAN NL55 SNSB0864808488 ten name van Nikita Talens onder vermelding van ‘Donatie Quincy’.

MUNTENDAM - Jeroen en Nikita Buurke