Dwars door Westerwolde in Energiewacht Tour

WEDDE – Het etappeschema  van de Energiewacht Tour 2015 is al voor het verstrijken van het kalenderjaar 2014 compleet. De vijfde editie van de internationale wielerkoers voor vrouwen kent maar liefst zes ritten, verdeeld over vijf dagen. Op donderdag 9 april is de eerste rit in lijn, de route gaat dwars door Westerwolde. De start is om 14.00 uur bij de burcht in Wedde, na een rit door geheel Westerwolde en 4 plaatselijke omlopen van 14 km is rond 16.30 uur de finish voor het Klooster in Ter Apel. In de ochtend rijden de junior vrouwen de eerste etappe in hun driedaagse.
De proloog vindt op woensdag 8 april plaats in Winsum. In de plaats waar in 2013 het Nederlands kampioenschap tijdrijden plaatsvond, wordt nu door de toppers van het internationale vrouwenpeloton begonnen met een 2,2 kilometer lange openingstijdrit. Genoeg om het klassement in een eerste plooi te laten vallen en de eerste leiderstruien uit te reiken in deze wielerenthousiaste gemeente. Een dag later voert de tweede etappe van de Energiewacht Tour door de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde. Deze Westerwoldse omloop start bij de Burcht in Wedde, waar de rensters en fotografen vorig jaar hun ogen uitkeken, en gaat vervolgens met een lus door Bellingwedde en Vlagtwedde richting Ter Apel. De rensters finishen bij het Klooster in Ter Apel. Op vrijdag 10 april staat de deelneemsters een drukke dag te wachten. Die begint met een ploegentijdrit in de gemeente Noordenveld. De vijftien kilometer lange rit tegen de klok voor teams start en finisht in Peize. De volgers van het wielrennen kunnen deze dag kennis maken met het prachtige natuurgebied De Onlanden, waar de rensters – met de skyline van Groningen op de achtergrond – alle ruimte hebben om de strijd met de elementen en de concurrentie aan te gaan.  Diezelfde middag nog staat er een 86 kilometer lange etappe op het programma, die start in Leek en finisht in Zuidhorn. De route passeert de plaatsen Leek, Midwolde, Enumatil, Zuidhorn, Niekerk, Tolbert en Zevenhuizen. 
De ploegenpresentatie is op Landgoed Nienoord en de start is in het centrum van Leek. De finishlijn is getrokken in het centrum van Zuidhorn. De deelneemsters krijgen twee grote ronden van 40 kilometer voorgeschoteld en een plaatselijke ronde van 6,8 kilometer in Zuidhorn. Op zaterdag 11 april wordt de Semslinie Omloop verreden rond Stadskanaal. De rensters rijden eerst twee keer een omloop van 56 kilometer om vervolgens een plaatselijke ronde van zes kilometer te rijden. Daarmee hebben zij aan het einde van de dag 118 kilometer gereden. Ook de junior-vrouwen rijden deze rit, maar dan over een afstand van 62 kilometer. Een deel van deze rit voert door Drenthe. De rensters rijden namelijk langs de Semslinie. Volgend jaar is het vierhonderd jaar geleden dat de Semslinie, de grens tussen Groningen en Drenthe getrokken werd. Bovendien wordt dan 250 jaar Stadskanaal gevierd.
Finale in Duitsland
De finale in Duitsland is een lang gekoesterde wens van zowel de VVV op het eiland Borkum als de koersorganisatie van de Energiewacht Tour. De banden met Groningen zijn sterk in Borkum. Vanuit Eemshaven bezoeken toeristen dagelijks het eiland en ook de gehele rennerskaravaan zal per boot naar het eiland vervoerd worden en later weer teruggebracht worden. De slotetappe gaat door een beschermd natuurgebied en langs de boulevard met een finish in een gezellig stadcentrum. Nadat het startschot op de Boulevard gevallen is, zullen de rensters zes keer een parcours van vijftien (dus in totaal negentig) kilometer afleggen. Organisatrice Daniëlle Lissenberg-Bekkering spreekt van een evenwichtig etappeschema. “Sportief gezien zijn er voor de rensters alle kansen om het klassement naar zich toe te trekken. Dat kan in de tijdritten, waar verschillen gemaakt zullen worden. Maar de editie van 2014 bewees dat ook elke andere rit door het vlakke Groningse landschap de rangschikking op zijn kop kan zetten. Ik denk ook dat we Groningen in alle veelzijdigheid weer mooi promoten. We doen met Winsum, Westerwolde, Westerkwartier en Semslinie/Kanaalstreek alle windstreken van de provincie aan. We zijn op twee dagen weliswaar letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend bezig, maar Groningen blijft de spil van deze etappekoers.”