Groningen voelt zich machteloos in gasbesluit minister Kamp

GRONINGEN – Het besluit van minister Kamp om de productie van gaswinning met drie miljard kuub te verlagen heeft in Groningen eerder voor schampere reacties gezorgd dan een jubelstemming. Een dag na het besluit werd zelfs een heuse protestmars georganiseerd op de Grote Markt in de Stad, met fakkels en al. Niet dat de aanwezigen verwachtten dat het veel zou helpen, maar wel om aan te geven dat Groningers er klaar mee zijn. Er moet nu eindelijk eens geluisterd worden naar de Groningers, vinden vooral de Groningers zelf.

De persconferentie die de Noordelijke bestuurders gaven om het gasbesluit van minister Kamp te bekritiseren kon dan ook niet op heel veel enthousiasme rekenen bij de partij die zich al vanaf het begin boos maakt om de in hun ogen buitenproportionele verhouding tussen Den Haag en Groningen.
De Partij voor het Noorden, jaren geleden juist opgericht om iets te doen aan deze oneerlijke situatie, had dan ook niet zoveel verwacht. Vooraf was de Partij voor het Noorden al sceptisch en woordvoerder Leendert van der Laan zag zijn vraagtekens bevestigd worden. “Enerzijds gaven we in november te kennen er niet zoveel van te verwachten”, liet hij weten. “Maar wat vooral heel pijnlijk is, is het feit dat de VVD en de PvdA hier in Gedeputeerde Staten regeren en bij hun moederpartijen in Den Haag niets klaarspelen. Onze minister president Mark Rutte laat al twee jaar zijn gezicht niet zien in het gebied, het interesseert hem niet. Hij vliegt overal naar toe, maar in dit debat laat hij niks van zich horen. Minister Kamp mag het voor hem opknappen.”
De Partij voor het Noorden was dan ook aanwezig bij de protestmars, overigens zonder duidelijke uitingen in de vorm van vlaggen en spandoeken. Het moest volgens de partij vooral een protest van de burgers zijn. Dat werd het ook, want dankzij de hulp van de rebelse stadsblog Sikkom waren er honderden burgers die de weg naar de Grote Markt wisten te vinden.
Volgens Van der Laan zou Groningen al gebaat zijn bij één procent van de totale opbrengst van de aardgaswinning. Daarmee heeft al flink wat water bij de wijn gedaan, want in het verleden wilde de PvhN juist 25 procent van de gasopbrengst claimen. “Alleen daar zijn we vanaf gestapt, want dat is lastig uit te leggen. Met één procent van de totale opbrengst vanaf 1963 kom je uit op een bedrag van vijf miljard. Wij willen dat inzetten voor het versterken van de economische structuur, dus los van alle maatregelen die nu worden genomen om de getroffen huizen op te knappen.”
Enkele van die huizen staan anno 2014 ook in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde, de gemeenten die ook zullen worden opgenomen in het nieuwe gasbesluit van de minister.

groningen fakkeltocht aardbeving 2