Initiatiefnemer Edwin Struis positief gestemd over Tweede Divisie

“Liep ik Angelo Cijntje ineens tegen het gespierde lijf”

VEENDAM – De voetballiefhebbers die een bezoek aan De Langeleegte zo missen kunnen met een gerust gevoel de Kerstdagen in. De Tweede Divisie, de minicompetitie tussen vier ter ziele gegane profclubs, krijgt namelijk steeds meer vorm. Onlangs bracht initiatiefnemer Edwin Struis een bezoek aan Veendam. Hij is blij verrast over de staat van de Langeleegte.
Een werkbezoek zou je het volgens Edwin Struis kunnen noemen. De mede-initiatiefnemer van de Tweede Divisie wilde wel eens met eigen ogen bekijken in welke staat De Langeleegte (foto: André van der Veen) verkeert nadat er nu ruim anderhalf jaar geen profwedstrijd meer is afgewerkt.
“Ik was blij verrast”, vertelt hij. “Het stadion ligt er werkelijk pico bello bij. De tribunes, de staat van het veld, je mist eigenlijk alleen nog een club. Ook de businessclub is nog in uitstekende staat, daar kunnen we met een gerust hart gasten ontvangen. En bij het bezoek aan de Langeleegte liep ik ineens Angelo Cijntje tegen het gespierde lijf. Hij is vol enthousiasme en dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken.”
De retro Tweede Divisie voor de ter ziele gegane profclubs SC Veendam, HFC Haarlem, SVV en FC Wageningen wordt op vier woensdagavonden in juni 2015 afgewerkt. Er wordt op 3 juni in Haarlem begonnen, op 10 juni is de Wageningse Berg het decor, op 17 juni wordt er gevoetbald in Schiedam en de finaleavond is op 24 juni aan De Langeleegte. Struis sprak bij zijn bezoek aan de Parkstad met Jan Haijo Schipper en Jan Smeenge van de gemeente Veendam, die sportzaken in hun portefeuille hebben. “De gemeente moet nog wel het licht op groen zetten maar iedereen reageerde eigenlijk heel enthousiast.”
Retroshirts
Het organiseren van deze retro Tweede Divisie vergt nogal wat tijd en inzet, maar Struis is met kompaan Leo Oldenburger op de goede weg. Er is al een overeenkomst gesloten met het kledingmerk Copa Classic dat alle shirts voor de teams door dit bedrijf geleverd wordt. “Er komt een speciale lijn voor de Tweede Divisie”, vertelt Struis.
“Het worden echte retroshirts en deze zijn ook voor de supporters verkrijgbaar. Verder is het wachten op de vergunningen om op de locaties te kunnen spelen. Ook het vervoer is nog een heikel puntje. We hebben natuurlijk vier clubs uitgekozen die niet dicht bij elkaar in de buurt zitten. We zijn nu met een busmaatschappij in gesprek busvervoer beschikbaar te stellen. Dit in de vorm van sponsoring of tegenover een kleine vergoeding. De spelers moeten nogal wat reizen en dan is het handig wanneer dat per bus gebeurt.”
Struis hoopt dat de vier ter ziele gegane profclubs selecties op de been kunnen brengen die gelijkwaardig aan elkaar zijn. “Het zou het mooiste zijn wanneer een team een dwarsdoorsnede van alle teams uit het verleden van die club is”, vindt hij. “SC Veendam is de club die het meest recent failliet is gegaan, dus zij zouden een jonge en fitte spelersgroep op de been kunnen brengen, terwijl het voor FC Wageningen veel langer geleden is. Hopelijk worden er teams gevormd die aan elkaar gewaagd zijn. Afgaande aan de reacties van spelers is er veel enthousiasme. Nu is juni voor spelers wel vaak een vakantiemaand, dus het is even wachten wie er kunnen. Op huidige profs hoeven we niet te rekenen, dat is verzekeringstechnisch te lastig. We zijn erg benieuwd, maar dat het initiatief zo goed is ontvangen doet ons alleen maar goed.”

De Langeleegte zwarte man2