Chocomelk en snert terwijl je auto wordt gewassen

Winschoten Autowasactie serious request

Winschoter jongeren halen duizenden euro’s op voor Serious Request

WINSCHOTEN – Ze kregen hun hele sociale netwerk in beweging, de Winschoter jeugd die onder leiding van Lars Derksen en Rutger Korte geld inzamelden voor Serious Request. Er werd niet alleen hard gewerkt door auto’s te wassen, maar de gulle gevers konden ook nog eens genieten van snert en chocolademelk. Aan auto’s overigens geen gebrek, de 24 uur werd dan ook uitstekend benut.

Want vooraf was de doelstelling helder. Ruim 24 uur achtereen auto’s wassen en de opbrengst doneren aan Serious Request. Het gewenste bedrag? Pakweg 1500 euro, dat kwam neer op ongeveer 60 auto’s die ieder 25 euro moesten opleveren. Lars Derksen en Rutger Korte kwamen vorige week maandag in alle vroegte naar de garageboxen aan de J.P Riedelstraat om het een en ander klaar te zetten. Vanaf dat moment was het wachten op auto’s. Ouders, ooms en tantes, neven en nichten, vrienden, kennissen en overige gulle gevers kwamen opdraven om er een mooie dag van te maken. Om klokslag negen uur ‘ ochtends gaf de onvermoeibare burgemeester Pieter Smit het startschot door zelf een spons over de eerste auto te halen. Daarna gingen Derksen en Korte zelf aan de slag, ruim 24 uur lang. Deze periode werden ze volledig geholpen door Ronald Kuil, die niet van hun zijde week, terwijl ook Maurice en Cecile Korte, Eva Sliekers, Judith Derksen, Jolien Swarts, Ruben Holtjer, Lars Houtman, Berthil Mulder, Job Boer, Jorrith van der Sluis en Vincent Strengholt hun hulp ook overdag of ’s nachts aanboden. Alles om in 24 uur tijd zoveel mogelijk auto’s te wassen.

Hard werken

Gezellig was het zeker, met chocolademelk, snert, koekjes, koffie en minimarsjes. Op de achtergrond werd uiteraard de uitzending van 3FM Serious Request op de radio aangezet en daar was te horen dat dé Kersthit van 2014 nog weer eens voorbij kwam. Gary Fomdeck, oftewel Gerard Ekdom, die collega-DJ Domien Verschuren zo in het ootje had genomen. Of de heren en dames ’s nachts ook wat te doen hadden? Jazeker, want voor de nacht waren er liefst 15 auto-eigenaren die deze periode hadden gereserveerd. Met andere woorden, ook in de meest lastige uren moest er gepoetst, geboend en geschrobd worden, terwijl de binnenkanten van de auto’s ook op een schoonmaakbeurt konden rekenen. Na ruim 24 uur hard werken was het echter nog niet gedaan. Rutger Korte en Lars Derksen pakten de trein naar Haarlem, sliepen in de stiltecoupé even enkele uurtjes om dinsdag in de loop van de middag een cheque ter waarde van ruim 2100 euro aan de DJ’s Domien Verschuren, Sander Lantinga en Gerard Ekdom aan te kunnen bieden. “Het was erg geslaagd”, liet Rutger Korte een dag later weten. “Het bedrag dat wij echter hebben opgehaald overtreft al onze verwachtingen. Aangezien dit voor ons, Lars en mij, de eerste keer is dat wij een dergelijke actie organiseren kunnen wij deze absoluut als een succes beschouwen. Enorm leerzaam en gezellig, maar zeker ook goed voor Serious Request.”
En de actie ‘Bring back our girls?’ voor het Rode Kruis, het doel waar Serious Request geld voor inzamelde? Dat kon op de gewenste miljoenen rekenen. Voor vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden kan nooit geld genoeg voor worden binnengehaald. Dat besef was er bij de jongeren uit Winschoten. Alleen dat al is meer dan een compliment waard. Als burgemeester Pieter Smit nog een gaatje heeft in zijn agenda, mag hij in het nieuwe jaar de aanmoedigingsprijs brengen naar de J.P. Riedelstraat. Naar Korte & Derksen en hun vrienden, die zich op deze jonge leeftijd al wegcijferden voor het goede doel. Waarvan akte!

Winschoten Autowasactie serious request

Winschoten Autowasactie serious request-2

Winschoten Autowasactie serious request-3