Bestuur Dorpshuis De Wending bereidt veertigjarig jubileum voor

VEENDAM – Op 1 maart is het precies veertig jaar geleden dat Dorpshuis De Wending in de Zuidwending werd geopend. Reden genoeg voor het bestuur van het dorpshuis om een feest te organiseren. Niet alleen wordt er op de eerste van maart stilgestaan bij dit heuglijke feit, volgens voorzitter Bene van der Schuur zijn er voornemens om het jubileum op verschillende momenten in het jaar te vieren.
Daarbij zijn er allerlei ideeën geopperd door de bestuursleden, maar is er nog geen concreet besluit genomen. Het bestuur wil dan ook graag dat de inwoners van Zuidwending meedenken met de betrokkenen om er een mooi feestjaar van te maken, waarbij er op verschillende momenten wordt stilgestaan bij dit heuglijke feit. “Rond 1 maart zullen we een startactiviteit organiseren, vermoedelijk een soort feestavond”, weet Van der Schuur. “Daarna zullen we met elkaar eens gaan kijken of we in ongeveer vijf delen dit feest kunnen vieren en stil kunnen staan bij het jubileum. Denk aan een oriëntatietocht op de fiets door het gebied, of aan het einde van het jaar een feestavond met glühwein. Op 1 maart zal er een leuke muzikale avond komen, maar concrete plannen hebben we nog niet. We zijn nog druk aan het voorbereiden en polsen.” Het bestuur van het dorpshuis zorgt er in wisselende samenstelling voor dat Dorpshuis De Wending al veertig jaar lang een belangrijke spil is in de lokale samenleving van Zuidwending. Het bestuur zal op 1 maart in ieder geval de toenmalige burgemeester Nap verwelkomen. “Burgemeester Nap was destijds ook al bij de opening aanwezig”, vertelt Van der Schuur. “Hij hield toen ook een toespraakje en hij gaf aan dat het dorpshuis geen lang leven beschoren zou zijn. Nap dacht dat het hooguit een jaar stand zou houden, hij zag het helemaal niet zitten. Het is toch iets langer geworden…”
Schouders eronder
Volgens Van der Schuur baseerde Nap zijn gevoel op de toenmalige situatie. Vele dorpshuizen konden bijvoorbeeld een voormalig schoolgebouw voor een symbolisch bedrag overnemen van de gemeente. Het bestuur van Dorpshuis de Wending moest echter ruim 7500 gulden ophoesten, voor medio 1974 een groot bedrag. “Er was nog een potje geld over van de Boomplantdag in 1959 en we kregen ook een subsidie van de provincie Groningen. Verder hebben we met elkaar de schouders eronder gezet en dat heeft ervoor gezorgd dat we veertig jaar later nog steeds bestaan.” De preses weet waarover hij praat. Want Van der Schuur is niet alleen sinds een jaar of vijf voorzitter, ook in het beginstadium was hij even als bestuurslid bij Dorpshuis De Wending betrokken. De inwoner van Zuidwending hoopt samen met de overige bestuursleden dat zijn dorpsgenoten willen meedenken over de invulling van het jubileum. Het bestuur heeft zelf verschillende ideeën, maar hoopt ook op de input van de inwoners van Zuidwending. Inwoners van de plaats kunnen hun ideeën mailen naar b.vanderschuur@netvisit.nl.

VEENDAM - Bene van der Schuur