Carbidschieten aan de rand van het Oldambt

Datum: woensdag 31 december 2014
Plaats: AE Weg, Woldendorp
Tijd: 14.00 uur

Dinsdagmiddag 30 december gaat de telefoon. Jeroen Hanssen uit Nieuwolda aan de lijn. De melding is even simpel als helder: ‘We gaan morgen met een ‘heule ploug’ carbid knallen in Woldendorp. Willen jullie daar verslag van doen?’ Na één minuut te hebben nagedacht is het antwoord dat dit zeker mogelijk is. Want de Carbidploug Woldendörp is een mengelmoes van inwoners van dit dorp, Nieuwolda en Nieuw-Scheemda. Kortom, voldoende reden om af te reizen naar de AE Weg. En die reis ernaartoe is al een feestje op zich. Vanaf de A7 richting Nieuwolda passeer je de karakteristieke Oldambtster akkers, waarbij de Oldambtster klei ligt te blikkeren in de laaghangende zon. Een prachtig gezicht. Het Oldambt op zijn mooist.
Eenmaal gearriveerd blijkt het om een heuse traditie te gaan. Officieel knalt de ploeg er sinds 2007 flink op los, maar in kleiner verband werden de melkbussen al enkele jaren eerder van stal gehaald. En de Carbidploug Woldendörp zorgt voor een feestje in het minder dan duizend inwoners tellende dorp. Er staan meer dan dertig melkbussen in twee rijen opgesteld, een heuse feesttent van vijftien bij vijf meter herbergt een professionele bar en er worden hamburgers en oliebollen in overvloed gebakken. Kortom, gezelligheid alom aan het randje van de Oldambster klei. De redactie schudt de hand van Hanssen en op de vraag wie er allemaal bij het feestje betrokken zijn volgt er een hele waslijst aan namen. Want Jan van Donk, Leo en Jordy Kruizinga, Jan Mensinga, Karel Ellts, Pascal Venema, Willem Dallinga en zijn broer Sander Dallinga, Gina Kamminga en Paul van de Jeugd zijn allemaal onderdeel van de ‘ploug’. Ook André Elfring is dat en hij stelt zijn land ook nog eens ter beschikking om dit allemaal mogelijk te maken. Het meest bijzondere? Er is zelfs een penningmeester en de leden betalen allemaal contributie.
Verder wordt de kas gespekt met de verkoop van eten en drinken. Ook diverse ondernemers uit de drie dorpen dragen hun steentje bij. Is het niet financieel, gebeurt het wel materieel.
Wanneer de sirene klinkt is het opletten geblazen, want dan knallen de deksels van de 32 melkbussen er af. Dat gebeurt in amper dertig seconden, en dan zijn de mannen ongeveer vijf tot tien minuten bezig om alles weer gereed te maken. Een fascinerend gezicht.
Dat vinden de aanwezigen ook, want ze zijn met velen van heinde en verre gekomen. Want wanneer u denkt dat dit een dorpsgebeuren is, dan heeft u het mis. Er zijn bezoekers op de fiets vanuit Finsterwolde gekomen. Nu lijkt dat op de kaart niet zover, maar de Carbidploug Woldendörp trekt zelfs bezoekers uit Veendam.
Dan is het tijd voor de grote melkbus die vanaf de grond wordt geschoten.
Aanwezigen kunnen enkele euro’s inleggen en gokken hoever de deksel van de melkbus komt. Tientallen wagen een gokje. De prijs? Een paar droge worsten. De opbrengst verdwijnt in de kas, want het carbid moet immers ook betaald worden.
Op de achtergrond klinkt ‘Grote vriend’ van zanger Chris de Roo door de speakers. De aanwezigen, variërend in de leeftijd van jong tot heel oud, wachten dan op de volgende portie knallen.
Het carbidschieten in Woldendorp is een feestje voor de streek. Goed georganiseerd, een aantal appetijtelijke dames die de catering verzorgen en het bier vloeit rijkelijk. Erg gezellig dus.
Woldendorp bedankt, en wie weet tot volgend jaar!

Woldendorp-carbidploeg Woldendorp-carbidploeg-02 Woldendorp-carbidploeg-03 Woldendorp-carbidploeg-04 Woldendorp-carbidploeg-05