Onvrede binnen GroenLinks Bellingwedde; voorzitter ontkent aantijgingenTyp hier een berichttitel

Nico Falke trekt zijn handen ervan af

BELLINGWOLDE/OUDESCHANS – Het rommelt binnen GroenLinks in de gemeente Bellingwedde. De steunfractieleden Frank Ploeg en Hans Elbersen zijn opgestapt en ook Nico Falke heeft zijn handen van de afdeling afgetrokken. Voornaamste reden is de houding van fractievoorzitter Marja Bos. Op haar verzoek vindt er geen fractieoverleg meer plaats en haar stemgedrag in de raad is tegen de lijn van de partij. Afdelingsvoorzitter Ashwin Geerdes ontkent het verhaal van Falke ten stelligste. “Marja Bos doet het uitstekend”, vindt hij.

Na de verkiezingen in maart 2014 bleek dat GroenLinks Bellingwedde wederom één zetel in de raad had bemachtigd. Lijsttrekker Marja Bos nam zitting in de raad. Het is gebruikelijk dat een politieke partij een fractieoverleg plant om een raadsvergadering voor te bereiden. “Maar Bos liet ons weten dat ze daar geen behoefte aan heeft”, aldus Nico Falke. “Ze gaf aan dit te tijdrovend te vinden.” Het gevolg: GroenLinks ís Bos. “Er is geen fractieoverleg, er worden geen ledenvergaderingen gehouden. Wanneer ik vragen naar Marja Bos mail over haar standpunt in de raad krijg ik daar geen antwoord op.”  Falke kaartte de situatie in Bellingwedde al aan bij de provinciale afdeling Groningen van GroenLinks, waar de inwoner van Klein Ulsda onderdeel uitmaakt van de steunfractie voor Provinciale Staten. Tot dusver werd er vanuit de provincie nog niets ondernomen. Dat de situatie precair is moge helder zijn. Hans Elbersen deed al een stap terug en steunfractielid Frank Ploeg stapte uit onvrede zelfs over naar de Partij van de Arbeid. “Hans Elbersen heeft zijn handen ervan af getrokken en Frank Ploeg kon zich niet langer vinden in deze werkwijze en is overgestapt naar de PvdA”, aldus Falke. Ook Falke is niet content met de wijze waarop Bos haar raadswerk in naam van de partij uitvoert. Falke is teleurgesteld in Bos, die als oud-wethouder volgens hem met rancune in de raad te werk gaat. “In de vorige raadsperiode kwam ik in de raad toen Marja Bos wethouder werd. We hadden de naam van de partij die tegen is. In deze periode hebben we door veel met de andere raadsleden te communiceren een goede naam opgebouwd. Door de houding van GroenLinks in de raad is die goodwill nu voorgoed voorbij. GroenLinks heeft hier de naam de ‘tegenpartij’ te zijn en dat is erg jammer. Of het me raakt? Natuurlijk, het doet pijn.”
‘Een spookverhaal’
Bos wil niet reageren, zij verwijst naar afdelingsvoorzitter Ashwin Geerdes. Die geeft te kennen dat er niet zoveel aan de hand. “De fractie komt zeker twee keer per maand bij elkaar, daar is Marja Bos verantwoordelijk voor”, laat hij in een reactie weten. “Op dit moment doet ze het uitstekend. Met de kleine fractie die we hebben wordt ze enorm goed ondersteund. Het verhaal dat Frank Ploeg en Hans Elbersen zijn opgestapt klopt niks van. Een spookverhaal Ik begrijp niet waar dit vandaan komt. Is het frustratie? Nico Falke maakt ook deel uit van de steunfractie. Alle stukken kan hij inzien via dropbox en kent hij alle ins- en outs over wat speelt in de partij.” Geerdes geeft verder aan dat de verhoudingen goed zijn, in tegenstelling tot wat Falke beweert. “Met Marja Bos is het goed samenwerken. We hebben vaak contact. Dat moet ook, want we zijn een kleine partij met een kleine fractie. Als je één raadszetel hebt kun je het als raadslid niet alleen. Als er echt iets is heb je elkaar nodig. Dat gebeurt binnen GroenLinks Bellingwedde. Nico weet dat ook. Als hij wat had als raadslid  kwam hij langs om dit te bespreken. Nu dit, ik begrijp het niet.”

WEDDE - Marja Bos