Partij voor het Noorden geeft schaatsheld mooi onthaal op verjaardag

Icoon Jan Uitham 90 jaar

GRONINGEN – Sport en politiek gaan normaliter niet samen, maar de levende schaatslegende Jan Uitham logenstraft die stelling al meer dan tien jaar. Sinds de oprichting van de Partij voor het Noorden is Uitham lid én lijstduwer. Afgelopen vrijdag vierde Uitham zijn negentigste verjaardag en de provinciale partij greep deze reden aan om hem een mooie start van zijn verjaardag te bezorgen.
Jan Uitham, nuchter en sympathiek als altijd. Nog altijd wereldberoemd in Groningen na zijn tweede plaats op de Elfstedentocht van 1963, beter bekend als ‘De Hel van ‘63’. Won in datzelfde jaar ook de Noorder Rondritten, de Groninger equivalent van de Elfstedentocht. Maakte in januari 2013 indruk in de studio van het tv-programma De Wereld Draait Door.
De show van Matthijs van Nieuwkerk besteedde in een special over die beroemde Elfstedentocht uitgebreid aandacht aan de heldenrollen van winnaar Reinier Paping, nummer twee Jan Uitham en nummer drie Jeen van den Berg. Wat opviel in die uitzending was dat Uitham nog niets van zijn scherpe humor had ingeboet. De legendarische schaatser liet heel Nederland lachen door zijn verhalen over de belevenissen in 1963.
Kortom, dat Jan Uitham op zijn verjaardag warm werd onthaald was voor de mannen van de Partij voor het Noorden niet meer dan logisch. Want Uitham is voor de vierde keer in de historie van de partij lijstduwer voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2015. Leendert van der Laan had via zijn schoonvader de alphoornisten ‘Joseph AG’ geregeld en deze drie mannen lieten fraaie klanken horen. “Ik ben nog steeds overrompeld”, zei Uitham na het horen van deze klanken. PvhN-lijsttrekker Bé Zwiers overhandigde Uitham een fraai pakket met Groninger lekkernijen als dank.
Sterke mening
Diezelfde Uitham liet merken nog niets aan scherpte te hebben ingeboet. De oud-schaatser was opvallend helder in zijn standpunten over de Groninger gaswinning, het stokpaardje voor de Partij voor het Noorden. “Ik ben er al bij betrokken sinds de oprichting”, vertelde hij. Ook dit jaar is hij lijstduwer, voor de vierde keer. “Ik zal proberen te duwen en zal blijven duwen, maar meer kan ik ook niet doen. Eigenlijk komt de Partij voor het Noorden nog onvoldoende van de grond, er zijn teveel clubjes. Schokkend Groningen krijgt bijvoorbeeld veel meer aandacht. Het zijn allemaal clubjes apart van elkaar. We missen eigenlijk een soort Fré Meis.” Over de NAM wilde het icoon ook nog wel iets kwijt. “Je gaat normaal toch ook niet onderhandelen met een inbreker? Hier doen wij dat wel met de NAM.”Na deze mooie start van de campagne voor de Partij voor het Noorden ging ieder zijns weegs. Uitham kon zich opmaken voor een mooie verjaardag, want ’s avonds ging hij met zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen uit eten bij de Chinees.  Het schaatstalent van Uitham is in ieder geval in de familie gebleven, want achterkleindochter Aveline Hylkema maakt tegenwoordig furore maakt op de schaats en debuteerde onlangs in de World Cup voor Junioren in het Wit-Russische Minsk. Hylkema richt zich echter in tegenstelling tot Uitham op de sprint.

GRONINGEN-JAN-UITHAM