“Deze school is een echte familieschool”

Veendam - Helde spelde en Mia van Selling Stuurgroep van start om jubileumfeest Winkler Prins op te tuigen

VEENDAM – In oktober 2016 bestaat scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam 150 jaar. Op voorhand lijkt dat nog ver weg, maar dat heeft de onderwijsinstelling niet belet om een stuurgroep in het leven te roepen. De driekoppige commissie zal de komende anderhalf jaar de lijnen uitzetten om er in 2016 een spetterende feestweek van te maken.
En deze stuurgroep bestaat niet uit zomaar wat mensen. Want voorzitter Henk Spelde en stuurgroeplid Mia van Selling (beiden te zien op de foto) hebben als oud-medewerkers van de school een schat aan ervaring en kennis over de school opgedaan. Samen met Jan Nijborg, namens de centrale directie lid van de stuurgroep, zullen ze alles in het werk stellen om de leerlingen, medewerkers, ‘stakeholders’ en voormalige betrokkenen van het Winkler Prins een onvergetelijke week te bezorgen. “Het Winkler Prins is een echte familieschool”, stelt voorzitter Henk Spelde. “Vaders, moeders, opa’s en oma’s, deze school heeft generatie op generatie opgeleid en heeft daarnaast ook een echte regiofunctie. Winkler Prins is er niet alleen voor leerlingen uit Veendam, maar ook voor leerlingen uit de gemeenten Pekela, Menterwolde en de Drentse Veenkoloniën.” Met andere woorden, met 150 jaar Winkler Prins in het vooruitzicht valt de rekensom te maken dat duizenden leerlingen en oud-leerlingen hun Nederlands en Wiskunde leerden aan de Raadsgildenlaan in de Parkstad. De stuurgroep is voor de buitenwacht amper gestart of de eerste ideeën borrelen al spontaan op en de eerste vrijwilligers hebben zich ook al gemeld. Cruciaal voor de stuurgroep, dat juist op zoek is naar draagvlak voor de feestweek in de Veenkoloniale samenleving. “We ervaren een hele hoge mate van betrokkenheid”, vult Mia van Selling aan. Zij weet als geen ander hoe een feestweek te organiseren, want bij het 125-jarige bestaan maakte Van Selling ook deel uit van de organisatie. “Toen werd het een groot succes en we kwamen tot de conclusie dat we het 150-jarig bestaan van het Winkler Prins nooit ongemerkt mochten laten passeren. We hebben de volle medewerking van de schoolleiding gekregen en we hebben de opdracht om er een gemeenschappelijk ‘iets’ van te maken. Dus niet alleen voor leerlingen, oud-leerlingen, medewerkers en oud-medewerkers, we willen ook graag iets teruggeven aan Veendam.”
Warmlopen
Het doel is om de regio te laten warmlopen voor allerlei initiatieven in de Parkstad. Zo zijn er al geluiden te horen dat het Veenkoloniaal Museum nadenkt over een expositie over 150 jaar scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. Daarnaast wil de stuurgroep prominente oud-leerlingen bij de feestweek betrekken en wordt er gewerkt aan een jubileumboek. Dat Winkler Prins niet alleen leeft bij oud-leerlingen in Veendam en omstreken maar ook elders in het land, blijkt wel uit het feit dat oud-docent Jan Edo Otten de eindredactie van het jubileumboek voor zijn rekening wil nemen. “Hij woont tegenwoordig in het Westen van Nederland maar voelt zich nog zó betrokken bij het wel en wee van het Winkler Prins”, weet Spelde.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de medewerkers van het WP, legde Jan Nijborg uit wat de globale plannen zijn voor de feestweek. Deze feestweek staat gepland in de week van 10 tot en met 15 oktober 2016. Het thema van de WP150-week is Maatschappelijke betrokkenheid, talentontwikkeling, culturele verdieping en sportieve uitdagingen van medewerkers en leerlingen. De reünie moet volgens de organisatie een feest van herkenning worden en in de week is er aandacht voor een terugblik, maar tegelijkertijd kijkt de school ook vooruit richting de toekomst. In de conceptplanning staat de grote reünie op zaterdag 15 oktober 2016 gepland. Eerder die week zal het weekprogramma vooral in het teken staan van de leerlingen en de medewerkers van de school. “We komen er nu al mee naar buiten om de mensen warm te maken voor deze bijzondere feestweek”, stelt Van Selling. “Het is de bedoeling dat dit feest wordt omarmd door jong en oud, leerling of geen leerling. Winkler Prins is namelijk een begrip in de regio en dat willen we graag zo houden.”