Hoogezand krijgt eindelijk haar hospice

Hoogezand Gasthuis HOOGEZAND – De contracten zijn getekend, de champagne is ontkurkt. Na lang wachten lijkt het er nu toch van te komen. Hoogezand-Sappemeer krijgt haar gasthuis annex hospice. Vorige week ondertekende directeur Peter Pinkhaar van woningcorporatie Steelande samen met voorzitter Bert Kolk en secretaris Erik Luursema van Stichting Gasthuis de huurovereenkomst. De partijen zijn blij, al erkennen ze dat het allemaal wel erg lang heeft geduurd.
Al sinds 2010 is het bestuur van het Gasthuis bezig om deze voorziening te realiseren. In eerste instantie was het de bedoeling om de bestaande woning aan de Kerkstraat te renoveren, maar dat plan liep spaak. De woning was bouwkundig te slecht om te verbouwen, waardoor de sloophamer er aan te pas moest komen. In de fase erna bleek dat een nieuwbouwplan te duur was, waardoor het Gasthuis met Steelande tot een haalbaal alternatief kwamen. Er wordt een nieuwe, dubbele woning op dezelfde plek gebouwd en deze wordt bij de bouw ingericht als hospice. Directeur Peter Pinkhaar van Steelande en voorzitter Bert Kolk van Stichting Gasthuis zijn maar wat blij met het uiteindelijke plan. “Dit is eigenlijk tegendraads bij alles wat we doen”, zo motiveert Pinkhaar het besluit van Steelande. “Het ministerie heeft ons juist aangeraden om ons te richten op onze kerntaak, namelijk het verhuren van geschikte woningen. We hebben niet alleen gedaan omdat we er beiden al veel in hebben geïnvesteerd, maar omdat we er ook absoluut in geloven. Ook willen we onze maatschappelijke taak vervullen.”
Lange baan
Voorzitter Bert Kolk erkent de lange aanloopperiode, maar geeft ook aan dat hij geen moment heeft gewanhoopt. “Al bij de start van dit project dacht ik dat dit wel eens wat langer kon gaan duren”, vertelt hij. “In 2010 waren er de eerste gesprekken. Op dat moment waren de partijen ook heel enthousiast.” Door verschillende gebeurtenissen, de financieel lastige positie van woningcorporatie Steelande, waren beide partijen genoodzaakt om het project op de lange baan te schuiven. “De laatste twee, drie maanden waren we volledig in gesprek met elkaar en wilden we er ook samen voor gaan.”
De financiële inspanning die Steelande in deze economisch lastige tijden pleegt is een grote. Het project heeft in totaal een kostenplaatje van 450.000 euro, waarbij er 350.000 euro is gereserveerd voor de bouw van de dubbele woning, plus een deel van de inrichting. Van die 350.000 euro neemt Steelande de helft voor haar rekening, terwijl Stichting Gasthuis van de provincie Groningen een subsidie van 100.000 euro kan verwelkomen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer nog een bedrag van 25.000 euro heeft gereserveerd. Verder wordt de inrichting gefinancierd door middelen die beschikbaar zijn gekomen uit landelijke fondsen. Steelande blijft eigenaar van het pand, dat gehuurd wordt door het Gasthuis. Laatstgenoemde orgaan heeft afspraken met Humanitas gemaakt over het inhuren van vrijwilligers, terwijl deze vrijwilligers worden aangestuurd door één betaalde kracht. “Het is ontzettend moedig wat Stichting Gasthuis heeft gedaan”, zo complimenteert Pinkhaar voorzitter Kolk. Het Gasthuis is bedoeld voor mensen die een terminale indicatie hebben. De bouw start naar verwachting volgende week en zal nog vóór de zomer van 2015 zijn afgerond. Kolk denkt dat de eerste patiënten aan het einde van dit jaar hun intrede kunnen nemen. Het Gasthuis heeft drie bedden tot haar beschikking.