Operettevereniging Amicitia wacht nog één Grande Finale

WINSCHOTEN - Operette Amicitia WINSCHOTEN – Na ruim 92 jaar valt het doek voor operettevereniging Amicitia uit Winschoten. De vereniging, dat vooral in de jaren ’70 en ’80 voor prachtige voorstellingen met aansluitende dansavonden zorgde, heeft anno 2014 te weinig leden om met een gezonde blik de toekomst in te gaan. Secretaris Willy Knibbe vindt het doodzonde, maar zag het de laatste jaren ook aankomen.

Met gemengde gevoelens, zo omschrijft Knibbe het stoppen van Amicitia. Want de secretaris van de vereniging weet dat de vergrijzing toeslaat en nieuwe aanwas uitblijft. Wat rest is een krimpende vereniging, die steeds lastiger het hoofd boven water kan houden. In 2008 heeft een oproep de vereniging nog een nieuwe boost gegeven, bijna zeven jaar later is het einde nu toch echt in zicht. “Maar ik heb er nu ook wel vrede mee”, zegt ze. “Het wordt allemaal lastiger. Nieuwe leden komen er niet meer bij en ook het invullen van bestuursfuncties werd steeds moeilijker. Dan moet je op een gegeven moment de knoop doorhakken.” Pijn doet het echter wel. Al sinds 1973 was Knibbe bij Amicitia betrokken. “Toen Amicitia in 1973 de opening van de toenmalige Klinker verzorgde was ik er al bij”, vervolgt ze. “Wat in al die jaren het hoogtepunt was? Nou, het spelen van de Zigeunerbaron was echt geweldig. Toen had je 60 leden, de kleding kwam uit Amsterdam en het decor kwam uit Alkmaar. Toen kon dat allemaal nog. Nu is dat allemaal lastiger, een operette kost nou eenmaal veel geld. Nu hebben we nog 26 leden en er zijn veel gastleden die ons helpen bij het afscheid door nog één keer te willen spelen. We staan dan met 40 mensen op het podium, het wordt zeker een spektakel! Ook met solisten, ze komen echt overal vandaan.”
Jammer
Op woensdag 11 maart neem Amicitia afscheid van het toneel, middels een voorstelling in de nieuwe Klinker. “We hebben de oude Klinker geopend en we hadden ook de nieuwe Klinker graag geopend. Alleen, de Klinker koos voor een andere voorstelling. We wilden graag op een zaterdagavond spelen, om zo ook onze traditionele dansavond erna te kunnen houden. Ook dat bleek niet haalbaar. De Klinker stelde zelfs voor om eind mei een avond voor ons vrij te houden, maar dat kunnen we financieel gewoon niet opbrengen. We hebben echt geknokt voor een plekje aan het begin van maart. We kunnen uiteindelijk op 11 maart terecht in de Klinker. Jammer, heel jammer. Het is nu op een woensdagavond, terwijl de operetteavonden van Amicitia op de zaterdagavond juist zo mooi was. En wat juist ook zo mooi was, waren de avonden die we buiten de deur speelden in bijvoorbeeld Wagenborgen en Zuidlaren. Een bus voor de leden en auto’s die het decor vervoerden. Een prachtige tijd was dat!” Desondanks zijn de leden extra gebrand om er een succesvolle avond van te maken. “We willen met opgeheven hoofd afscheid nemen”, laat Knibbe weten. “Alleen, je kent de nieuwe Klinker niet, weet niet wat er allemaal kan. Een bal na? Ik denk niet dat het lukt. Boven is er een kleine zaal, maar ik zie na afloop niet iedereen daar naartoe gaan.”
Dat de operettevereniging er noodgedwongen mee moet stoppen is geen opvallend groot nieuws. Het genre heeft het moeilijk, zo blijkt ook uit de ledenoproepen die de operettevereniging in Veendam en Wildervank heeft geplaatst. Verder gaat Hoogezand samen met Stadskanaal. “Tja, jongeren komen er niet zo snel bij”, aldus Knibbe. “Amicitia bestaat nu ruim 92 jaar en staat nog één keer in de Klinker. Velen hebben al aangegeven daar bij te willen zijn. We stoppen dan ook op ons hoogtepunt.”
De Grande Finale van operettevereniging Amicitia vindt zoals gezegd op woensdag 11 maart plaats in cultuurhuis De Klinker in Winschoten. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten achttien euro per stuk. Meer informatie over kaartverkoop: www.indeklinker.nl.