“Ik heb echt een geweldige tijd gehad op de middelbare school”

image

image

Reünie Winschoter Scholengemeenschap laat vervlogen tijden herleven

GRONINGEN/WINSCHOTEN – De ene docent krijgt een glimlach bij het horen van de naam Henri van Wermeskerken, de andere leraar schiet juist in de vlekken. Het was nooit saai wanneer de goedlachse scholier de klaslokalen van de Winschoter Scholengemeenschap betrad. Diezelfde Van Wermeskerken organiseert nu voor de derde keer een reünie voor de oud-leerlingen van de school.

Dat Van Wermeskerken anno 2015 nog altijd in de horeca ziet zal velen niet verbazen. Al tijdens zijn periode op de middelbare school was de toenmalige tiener actief met het organiseren van schoolfeesten en het regelen van activiteiten. Er komt dan ook een grote glimlach op zijn gezicht wanneer hij terugdenkt aan zijn tijd op de Winschoter Scholengemeenschap. “Ik heb echt een geweldige tijd gehad op de middelbare school”, vertelt hij. “Man, wat een herinneringen. Je ging onbezorgd naar school, kreeg er je eerste vriendinnetje en in de pauze ging je zoenen in het Stadspark. Hoe ik was als leerling? Nou, ik kom dus mensen tegen die wel een mindere herinnering aan me hebben, haha. Zo moest ik eens met hangende pootjes naar Tijthof, dat was een vreselijk strenge man. Ik stond zwaar onvoldoende op de extra talen en had een vier en een vijf nodig op Latijn en Grieks, want ik wilde dolgraag naar de Hogere Hotelschool. ‘Van Wermeskerken, je krijgt een vier en een vijf, maar alleen als je belooft je nooit meer te zullen vergrijpen’. Haha, geweldig toch? Of je had meneer Wiering, die is ondertussen al overleden. ‘Van Wermeskerken? Dat was gain beste. Doe ook altied mit dien draank’. Haha, ik regelde de schoolfeesten en als de New Adventures speelden moest er wel drank komen, anders kwamen ze niet. Alleen, de school verbood dat, dus smokkelde ik een paar flessen naar binnen. Haha, prachtige tijd. Daarom vind ik het heel leuk om velen van vroeger weer terug te zien.”

Telefoongidsen

Gek genoeg vindt Van Wermeskerken het tegenwoordig een stuk lastiger om alle oud-scholieren te benaderen dan voorheen. Want de enthousiaste organisator zette al twee keer eerder een reünie op poten, in 1997 en 2002. Nu, dertien jaar later, is het tijd voor een nieuwe reünie. “Toen konden we bij het archief van de school en haalden we alle eindexamenjaren naar boven. Daarna pakten we de telefoongidsen erbij en gingen we met een mannetje of acht dagen aan het bellen. De school was echter in de veronderstelling dat de data niet bewaard mocht worden en nu zullen we het allemaal via social media moeten doen. En dan mis je toch een oudere generatie, het is dus veel lastiger dan de vorige keer om iedereen te benaderen. Het kostte toen heel veel tijd, maar toen hadden we ook meer dan 1400 bezoekers. Nu verwachten we enkele honderden.”

Minder bezoekers betekent echter niet dat het minder leuk wordt. De reünie is bedoeld voor alle oud-leerlingen van de Winschoter Scholengemeenschap/Dollard College die tussen 1970 en 2005 op de school hebben gezeten. Ook alle docenten uit die tijd zijn welkom. “Een oude schoolband komt spelen”, verklapt Van Wermeskerken. “Het mooie is, iedereen voelt zich weer zestien op zo’n avond. Ze komen hun eerste vriendje of vriendinnetje weer tegen en dat is prachtig om te zien. Sommigen laten ’s avonds laat bij het fietsenhok oude tijden herleven, haha. De vorige reünie heeft een stelletje van toen elkaar weer helemaal gevonden.” De middelbare schooltijd is voor Van Wermeskerken de herinnering aan een zorgeloze tijd. “Winschoten staat voor mij gelijk aan een zorgeloos leven, waarin je jezelf leerde ontdekken en vriendschappen voor het leven opbouwde. Zo zie ik Perrie Hoekstra en Mark Kremers nog altijd regelmatig. Zelfs na al die jaren. Echt, ik heb echt een toptijd gehad. Als ik nu naar Winschoten rijd voelt het ook altijd alsof ik een beetje thuiskom.”

De reünie van de WSG en het Dollard College vindt plaats op zaterdag 31 januari en wordt gehouden aan het schoolgebouw aan de D.U. Stikkerlaan in Winschoten. De reünie is bedoeld voor alle oud-leerlingen die tussen 1970 en 2005 onderwijs hebben gevolgd op het gymnasium, atheneum, VWO, HAVO, MAVO, MEAO, LEAO, LDS en MMS. Ook zijn alle docenten die in die jaren les hebben gegeven welkom. In de Facebookgroep die is opgezet om de oud-leerlingen voor de reünie op te sporen, zijn inmiddels al bijna 2000 oud-leerlingen gevonden. De reünie begint om 15.00 uur. Tot 17.00 uur komen de oude klassen bij elkaar in de lokalen, om hier herinneringen met elkaar op te halen. Vanaf 17.00 uur is er de gelegenheid om een hapje te eten, waarna om 20.00 uur het feest begint.

Voor de reünie zijn twee soorten tickets te koop. Allereerst zijn er tickets inclusief buffet voor 23,00 euro én zijn er tickets zonder buffet voor 15,00 euro. De tickets voor de reünie zijn
verkrijgbaar op http://www.ticketkantoor.nl/shop/reunie.