Raadszaal, Stadskanaal

Stadskanaal Jeugdgemeenteraad-3

Stadskanaal Jeugdgemeenteraad-3

Datum: donderdag 22 januari 2015

Tijd: 14.45 uur

Noorderpoort herbergt politici in de dop

Tijd voor de Wegwijsdag. Ruim zestig leerlingen van het Noorderpoort in Stadskanaal worden deze dag geïnformeerd over het feit hoe het openbaar bestuur nu eigenlijk werkt. En hoe kan dat nou beter dan zelf deelnemen aan een raadsvergadering? Daarom hebben de gemeente, de school en Jongerencentrum Kwinne/ Jimmy’s de handen ineen geslagen.

Het idee? Jongeren moeten een voorstel maken hoe ze het alcoholgebruik onder jongeren kunnen terugdringen én hoe ze de nieuwe alcoholwet beter onder de aandacht kunnen brengen bij hun leeftijdsgroep. En dus werken ze deze dag aan een heus raadsvoorstel. Het gaat om een uitvoerbaar project. Met raadsleden, publiek én een groepje media. Deze groep wordt begeleid door de professionals van ProTime, die ze leert een nieuwsitem op film te maken. Onder de bezielende leiding van Symen Bosma, terwijl communicatieman Gert Klooster ook een duit in het zakje doet.

Wethouder Peter Gelling neemt dat laatste wel erg letterlijk, want hij mag namens de gemeente meedelen dat er 2000 euro beschikbaar is voor het uitvoeren van het project. Er zijn vijf groepen die deze dag brainstormen over het feit hoe je de gevolgen en gevaren van alcohol aan jeugd en ouders kenbaar te maken. Die vijf groepen presenteren hun ideeën aan elkaar en de beste daarvan gaan met elkaar in debat, terwijl er daarna een winnaar wordt aangewezen.

De vijf groepen hebben een heuse fractienaam. Allereerst is er de fractie 0 procentjes, met Kimberley Zwake, Joyce de Jonge en Naomie Mbumu. Verder is er Project Soda met Michelle Meijer, Jos Meinds en Dyanne Harmanus. De derde fractie is Nee Punt Uit. Een tweekoppige mannenfractie met Dennis Boskers en Mark Ossel. Daarnaast zit de fractie Project Niks met Sidney Pepping, Pascal Schrik en Adham Kisserwan. De laatste partij is Doet er niet toe met Ellen Meijer, Yorick Poppema en Miranda Smalbil.

Hun voorstellen moeten ze voorleggen aan een bijzonder leuk ploegje wethouders. Want vanuit Jongerencentrum De Kwinne/Welstad en het jongerenproject Jimmy’s zijn er vijf jongerenbestuurders vertegenwoordigd. Want Mariël Dijkhuizen, Arjan Wiekens, Jolien Woltjer, Denny Kroneman en Jolien van de Belt zijn erg benieuwd waar de leerlingen mee komen.

En dat worden inderdaad interessante ideeën. De fracties oogsten met hun presentaties applaus en na de eerste ronde blijven er twee over. Dat zijn Nee Punt Uit en Doet er niet toe. Terwijl de twee mannen hun ‘concurrenten’ met vragen bestoken over hun idee blijven die vragen andersom wat achterwege. Tel daarbij op dat Dennis Boskers en Mark Ossel hun zegje wel klaar hebben en hun leidende positie in het debat is verklaard. Terwijl het idee van Doet er niet toe naar hun schatting enkele honderden euro’s kost, verwachten de mannen van Nee Punt Uit ruim 1700 euro te moeten uitgeven. “Maar dan is er wél effect”, overtuigt Boskers de aanwezigen. De twee zijn overduidelijk de beste. Hun idee? De ouders informeren middels een informatiebijeenkomst, de naïeve gedachte van de gevolgen van drank proberen weg te halen en middels een vlekkeloze mediacampagne het project in de markt zetten. Daarmee pakken de heren de winst. En eerlijk is eerlijk, dat is dik- en dikverdiend.

Waarvan akte!

Stadskanaal Jeugdgemeenteraad

Stadskanaal Jeugdgemeenteraad-2