Bram Schmaal wil met Groninger Belang grootste partij worden

Garnwerd Bram Schmaad

Garnwerd Bram Schmaad

GARNWERD – De nieuwe politieke partij Groninger Belang gaat met lijsttrekker Bram Schmaal meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. De Veendammer werd afgelopen zaterdag gepresenteerd in een bomvol café Hammingh in Garnwerd. Groninger Belang is een samenwerking van zestien lokale gemeenteraadsfracties en wil hoge ogen gooien tijdens de verkiezingen. Of het realistisch is moet de toekomst uitwijzen, maar Schmaal en consorten gaan voor het hoogst haalbare.

Zestien lokale partijen hebben zich verenigd en zijn het initiatief Groninger Belang gestart. Een van de grote aanjagers is Bram Schmaal zelf geweest, die nu dus ook de lijst gaat aanvoeren. Onvrede over thema’s als de herindeling en de windparken zijn volgens Schmaal de aanleiding voor de partijen geweest om zich te verenigingen. En de partij heeft dus menig lokale prominent aan zich weten te binden. Erik Bieze als gezicht van GemeenteBelangen Stadskanaal staat bijvoorbeeld prominent op de lijst, Jaap van Mannekes van Samen voor Pekela en Henk Jan Schmaal (de tweelingbroer van lijsttrekker Bram Schmaal, red) zijn als wethouders aangewezen om de lijst van onderop aan te duwen, ondersteund door nummer vijftig Jaap Nienhuis.

Zestien lokale partijen, dat betekent ook zestien kapiteins aan boord. Hoe gaan de betrokkenen dat allemaal managen? Schmaal gaf afgelopen zaterdag te kennen daar veel vertrouwen in te hebben. “Deze lokale partijen hebben zich juist graag willen verenigen om zo het verschil te maken in Provinciale Staten”, legde hij uit. “Dat gaat in goede harmonie en ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat.”

Dat de nieuwe fracties als provinciale partij nog wel aan elkaar moeten wennen, werd bij de presentatie duidelijk. Hans Haze, ook betrokken bij Lokaal Perspectief in Hoogezand-Sappemeer, kondigde Jaap van Mannekes aan als wethouder in Stadskanaal. Dat kwam hem op een lachsalvo te staan, waarop Haze haastig verkondigde dat Van Mannekes weldegelijk aan Pekela toebehoort. Het leken op de eerste groeistuipen in de partij en als het aan de lokale politici ligt kunnen er nog vele gaan volgen. Want Schmaal wond er geen doekjes om. “We hopen meer dan zes, zeven zetels te halen”, vertelde hij. Het hoogst haalbare is in de ogen van Groninger Belang misschien wel het verworden van de grootste provinciale partij. De partij gokt daarbij op de kiezer die bij gemeenteraadsverkiezingen wel stemt, maar de provinciale Statenverkiezingen normaliter negeert. Aan Schmaal de taak om deze kiezers naar de stembus te lokken. Mocht hij daarin slagen, dan kan de droom van Groninger Belang om een andere koers binnen de Provincie Groningen te varen weldegelijk gerealiseerd worden.