Europaweg 22, Zuidbroek

ZUIDBROEK - CU Bijeenkomst 1

 

 

 

Datum: vrijdag 30 januari 2015

Tijd: 15.00 uur

Koningin van de onderhandelingen op bezoek in Zuidbroek

ZUIDBROEK - CU Bijeenkomst 1

Het is  campagnetijd met de Provinciale Statenverkiezingen op komst. Dat betekent dat de landelijke partijen weer diverse Tweede Kamerleden laten invliegen om de kiezers warm te maken. Daar waar de Partij van de Arbeid geen moment onbenut laat om de Kamerleden Henk Nijboer en Tjeerd van Dekken in Noord-Nederland in te zetten, moeten de kleine partijen het anders aanpakken. Want met enkele zetels kun je simpelweg niet alle kiesgroepen vertegenwoordigen in de kamer.

Dat geldt ook voor de ChristenUnie, de partij die het met vijf Kamerzetels moet doen maar wel deel uitmaakt van de gedoogconstructie. In de Provincie Groningen heeft het drie zetels in de Provinciale Staten, maar doet het sinds het opstappen van Wiebe van der Ploeg als gedeputeerde wel mee in het college. De partij heeft over het algemeen een vaste groep stemmers, veelal van christelijke gezindte.

Deze dag wordt er campagne gevoerd in Noord Nederland met Carola Schouten. De woordvoerder financiën en economische zaken voor de ChristenUnie werd vorig jaar na het begrotingsakkoord door partijleider Arie Slob nog de ‘Koningin van de onderhandelingen’ genoemd. Feit is wel dat Schouten inderdaad qua kennis voldoende in de melk te brokkelen heeft. Op de achtergrond een belangrijk Kamerlid dus. Tijd om de partijbijeenkomst van de ChristenUnie in Zuidbroek bij te wonen. Daar heet Statenlid Rinze van der Born ons welkom, in zijn kielzog gevolgd door lijsttrekker Stieneke van der Graaf, Henk Staghouwer en Gerrit-Jan Steenbergen.

Die bijeenkomst wordt georganiseerd bij plasticflessen.nl en dat gebeurt niet zonder reden. Het bedrijf neemt namelijk haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in het kader van de participatiewet. Met het project ‘Ervaar Werk’ is onder andere Gerben Mook aan de slag gegaan met het bieden van kansen aan mensen die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Onderzoeker Gert Blekkenhorst verzorgt allereerst een boeiende presentatie over het feit hoe ondernemers de regeldruk in de provincie Groningen ervaren. Daarna is het tijd aan Mook om het Ervaar Werk project te presenteren en vertelt ook Carola Schouten hoe er in Den Haag tegen Groningen wordt aangekeken. En dat is niet positief, legt ze uit. Volgens Schouten heeft het huidige kabinet vooral de blik op Groningen als ‘probleemregio’, een regio wat altijd gedoe geeft.

Maar Schouten is er juist om verhalen op te halen uit de regio, om daar in Den Haag weer mee aan de slag te gaan, vertelt ze. Eerder deze dag heeft Schouten samen met Van der Graaf de groeiagenda voor de grensregio gepresenteerd. En waar kan dat beter gepresenteerd worden dan bij de EDR in Bad Nieuweschans.

Wie er verder allemaal zijn? Nou, Harm de Vries uit Vlagtwedde is er, Ingrid Sterenborg hoort het betoog van Schouten belangstellend aan, uit Oldambt meldt Gerrit Duerink zich en namens de gemeente Menterwolde zijn wethouder Lilian Veenstra (SP) en ambtenaar Remco Klomp van de partij. Ook Jarno Holtman heeft de moeite genomen om naar Zuidbroek af te reizen.

Al met al een boeiende bijeenkomst waar Schouten voldoende huiswerk aan overhoudt. Want Groningen heeft weldegelijk kansen, zo is de Rotterdamse ook van mening. Tijd om daar iets aan te doen, tijd voor actie in de Hofstad.

Zuidbroek CU bijeenkomst

Zuidbroek CU bijeenkomst-2