Maarten Moorman

ZUIDBROEK - Maarten Moorman

ZUIDBROEK - Maarten Moorman

Zwemtrainer Maarten Moorman van de Zuidbroekster zwemvereniging ‘De Pinquin’, geeft aan de hand van allerlei pinguïnsoorten aan, waarom het voor iedereen goed zou zijn om te gaan zwemmen.

Over de hele wereld zijn heel veel verschillende organismen. Een orde van organismen bestaat ook weer uit verschillende soorten. Zo zijn er verschillende soorten mensen, maar ook veel verschillende soorten pinguïns. Een ding hebben alle mensen en alle pinguïns gemeen: voor allemaal is het goed om te zwemmen. Iedereen heeft een andere reden om te zwemmen. Neem bijvoorbeeld de pinguïn Little Bleu. Deze Pinguïnsoort is vergelijkbaar met een kindje van vijf, dat net zijn zwemdiploma gehaald heeft. Hij kan zwemmen, maar om zwemvaardig te blijven is het belangrijk dat hij ook blijft zwemmen bij de zwemvereniging. Een andere pinguïn is de Gentoo, een volwassen man die iets aan de forse kant is. Hij blijft zwemmen om niet nog forser te worden en om misschien zelfs wat af te vallen. Mensen zwemmen niet alleen omdat het goed is, maar ook omdat het heel gezellig is. Een zwemvereniging is namelijk een sociale ontmoetingsplek. Iedereen van jong tot oud gaat gezellig een uurtje sporten. Binnen de pinguïnkolonie is de Macaroni een relaxte pinguïn die zorgt voor gezelligheid. Net als binnen de kolonie is de Macaroni ook binnen een sportvereniging een belangrijke factor. Natuurlijk zijn er ook prestatiegerichte leden. In een pinguïnkolonie is dit de Rockhopper. Hij wil het meeste vis vangen. Binnen de club is dit diegene die als eerste aan wil tikken. De maatschappij draait op hardwerkende mensen. Binnen een pinguïnkolonie worden deze de Emperors genoemd. Deze pinguïns vinden het heerlijk om na een dag hard werken lekker te ontspannen. Er zijn ook genoeg mensen die deze behoefte hebben. Heerlijk een avondje zwemmen is hier een goede oplossing voor, want deze lichamelijk inspanning zorgt namelijk voor geestelijke ontspanning.

Zo blijkt maar weer, er zijn veel verschillende soorten pinguïns en mensen op deze wereld. Een ding hebben ze echter allemaal gemeen: ‘zwemmen is goed voor iedereen!’ Zwemmen is goed voor lichaam en geest, blessurevrij, het kan je leven reden en je kan er je energie in kwijt. Elk soort mens of elke soort pinguïn zwemt met zijn eigen doel. Er zijn een aantal voorbeelden genoemd, maar er zijn natuurlijk nog meer redenen om lekker te gaan zwemmen. Zelf reken ik mij tot de Emperors, maar als u een ander doel heeft om te zwemmen, helpen wij u daar graag bij!