Bellingwedde wil ondernemers toeristische sector met elkaar verbinden

Wedde Bart Huizing

Wedde Bart Huizing

“Er zijn nog kansen te over”

WEDDE – De toeristische ondernemers in het gebied Westerwolde kunnen elkaar nog meer versterken. Dat is de conclusie van de gemeente Bellingwedde na het opstellen van een tussenrapport voor toerisme en recreatie in Westerwolde. Het document, Westerwolde, het geheim van Nederland getiteld, is een tussenbalans na de presentatie van de visie Compleet Westerwolde in 2009. Wethouder Bart Huizing wil de toeristische ondernemers bij elkaar brengen tijdens een thema-avond op donderdag 26 februari.

De verantwoordelijk wethouder komt met de beleidsvisie na enige commotie over Stichting Promotie Westerwolde (SPW) in 2014, het orgaan dat de marketing voor haar rekening neemt. “Er bestaat nog wel eens de misvatting dat SPW meer zou moeten doen, maar dat is niet het geval”, laat Huizing (PvdA) weten. “SPW moet zich vooral richten op het vermarkten van dit gebied en ervoor zorgen dat Westerwolde onder de aandacht komt bij de toeristen. Daarnaast hebben we geconcludeerd dat er weinig gebeurt. Er is weinig initiatief en er is ook weinig beleid ontwikkeld op dat gebied.” Het college van Bellingwedde werd tijdens bedrijfsbezoeken aan bedrijven binnen de gemeentegrens geïnspireerd om aan de slag te gaan met de kansen die er op het gebied van toerisme en recreatie liggen. “Wat ons opviel is dat we veel bedrijven in de recreatieve sector hebben, maar dat ze redelijk weinig contact met elkaar hebben”, aldus Huizing. “Terwijl daar wél behoefte aan is. Er moet eigenlijk iemand opstaan die het initiatief neemt, maar tot dusver bleef dat initiatief uit. Nu zijn we als gemeente geen handelsvereniging, maar is het misschien wel goed om partijen bij elkaar te brengen. Dat willen we doen tijdens een bijeenkomst waar ondernemers met elkaar kunnen netwerken en plannen kunnen ontwikkelen.”

Pijlers

Wat betreft toerisme en recreatie in het gebied Westerwolde zijn er volgens Huizing een vijftal actielijnen, waarvan drie het meest belangrijk zijn. De producten en diensten, de infrastructuur en de marketing voor toerisme en recreatie in Westerwolde zijn de punten waarop Huizing het beleid voor de toekomst aan wil ophangen. Nu wordt Marketing uitgevoerd door Stichting Promotie Westerwolde. Deze organisatie heeft een bestuurszetel bij de Vereniging Toerisme Westerwolde. Laatstgenoemde orgaan was de laatste jaren slapende, maar enkele betrokkenen in Sellingen hebben dit orgaan weer nieuw leven ingeblazen. Als het aan Huizing ligt wordt de VTW de vereniging die aan de slag gaat met het ontwikkelen van producten en diensten waar de toerist door getriggerd wordt. “Er gebeuren ook al hele mooie dingen in Westerwolde”, weet Huizing. “Denk daarbij aan de stichting Wandelen in Westerwolde die allerlei activiteiten organiseert en toeristen die Bourtange massaal bezoeken. Maar wanneer ondernemers elkaar weten te vinden, toeristen naar elkaar doorverwijzen, is er voor het hele gebied nog veel meer uit te halen. Er zijn nog kansen te over.”

Kortom, Bellingwedde wil een faciliterende rol vervullen om de toeristische sector met elkaar te verbinden. Buurgemeente Vlagtwedde heeft al interesse getoond in het initiatief van wethouder Bart Huizing. Collega-wethouder Giny Luth (GemeenteBelangen) zal bij de ondernemersavond acte de presence geven om te kijken of het initiatief ook iets voor Vlagtwedde is. Deze avond staat gepland op donderdag 26 februari en de ondernemers zijn inmiddels geïnformeerd per brief.