Kwart eeuw Klap tot Klaploop langs het Stadskanaal

STADSKANAAL - Ondertekening contract Klap tot Klap

STADSKANAAL - Ondertekening contract Klap tot Klap

STADSKANAAL – Wat in 1991 begon als een initiatief van Runners Stadskanaal is ruim 25 jaar later uitgegroeid tot een evenement van naam en faam. Want Tweede Paasdag staat bij honderden hardloopliefhebbers in de agenda rood omcirkeld als de dag dat het moet gaan gebeuren. Van die herkenbaarheid profiteert de Klap tot Klaploop al jaren en als het aan voorzitter Jaap Duit ligt komen daar nog vele jaren bij.

Sinds 1991 heeft het hardloopevenement de Kanaalstreek verrijkt. Het initiatief van Runners Stadskanaal kwam later op eigen benen de staan met de oprichting van Stichting Klap tot Klap. Daar waar er in de eerste jaren nog tussen de 200 en 500 deelnemers waren, mocht de stichting vorig jaar afgerond 1750 hardlopers in verschillende categorieën verwelkomen. Als het aan Duit ligt wordt die groei doorgezet, want de preses van de stichting Klap tot Klap streeft ernaar om dit jaar 2000 deelnemers te verwelkomen. Aan de bekendheid van de loop ligt het in elk geval niet. “Deelnemers komen uit het hele land”, weet Duit. “Onze ICT-man geeft me een overzicht van de inschrijvingen en daarbij is te zien dat ze uit heel Nederland komen, met natuurlijk wel deze regio als zwaartepunt.”

Dat de Klap tot Klaploop een maatschappelijke functie heeft blijkt wel uit het programma wat dit jaar is samengesteld. ’s Ochtends is er nog de Bambinoloop voor kinderen tot en met zes jaar en vanaf het middaguur kunnen de kinderen van de basisschool meedoen aan De Jonge Sport Prestatieloop voor basisscholen. De kinderen van de groepen drie tot en met zes lopen de duizend meter, de leerlingen van groep zeven en acht én de middelbare school doen mee aan de tweeduizend meter prestatieloop. Sportdorp Musselkanaal organiseert het Nordic Walking/ sportief wandelen over vijf kilometer en om twee uur ’s middags starten de wedstrijdlopers, gevolgd door de recreatieve lopers. Zij maken de tien kilometer vol. De wedstrijdloop is voor velen de meest in het oog springende loop en dat komt doordat er sinds een aantal jaren een aantal Kenianen van de partij zijn. “Er zijn een aantal loopmakelaars actief die zicht hebben op het loopcircuit in Nederland, België en Duitsland”, weet Duit. “Zij huren een aantal maanden een aantal bungalows op een recreatiepark ergens in Nederland. Er worden een aantal lopers ingevlogen uit Kenia wat in potentie toppers kunnen worden. Zij verblijven daar, hebben een tijdelijke verblijfsvergunning en doen dan mee aan verschillende hardloopevenementen. Ze halen het prijzengeld op en daar kunnen ze voor Keniaanse begrippen ruim van leven. Zodoende slaagt de Klap tot Klaploop er middels deze contacten in om sinds 2005 verschillende Kenianen te strikken voor de wedstrijdloop.”

Meer jongeren

Een gegeven waar Duit trots op is, maar de preses kan evenzeer genieten van de groei van het aantal jeugdige deelnemers. Dankzij de inzet van stichting Klap tot Klap in samenwerking met verschillende partners waren de jongeren vorig jaar goed voor eenderde van het deelnemerstotaal. “Er is een groeiend aantal jongeren wat mee wil doen en dat vinden wij een goede ontwikkeling”, legt Duit uit. “Ook de loopclinics die georganiseerd worden door Runners Stadskanaal dragen bij. De Klap tot Klaploop heeft dankzij deze clinics meer deelnemers en de Runners houden er ieder jaar een aantal leden aan over. Zo snijdt het mes aan twee kanten.” Kortom, op 6 april mag Oost-Groningen zich weer opmaken voor een bijzondere editie van de Klap tot Klaploop. Aan financiële ondersteuning voorlopig geen gebrek, want vorige week ondertekenden Duit en secretaris Nadiya Wever verschillende sponsorcontracten met subsponsor Jan Luikens (zie foto) en Krans Sloopwerken, terwijl ook Klok Sport, Sportdorp Musselkanaal, Noorderpoort, Kisuma Chemicals en hoofdsponsor Univé hun naam verbinden aan het prestigieuze evenement. Overigens moet het bestuur van de stichting op zoek naar een nieuwe sponsor, want Univé stopt haar sponsoring na de jubileumeditie. Voordat het zover is wordt er op Tweede Paasdag in allerlei disciplines gelopen. Meer informatie hierover is te vinden op www.klaptotklaploop.nl. Daar houdt het nog niet mee op, want Duit en consorten denken na over een jubileumboek. Op 17 april wordt er sowieso een bijzondere avond georganiseerd om 25 jaar Klap tot Klaploop te vieren. “Hier worden mensen van het eerste uur ook voor uitgenodigd”, laat Duit weten. “We willen hier een speciale avond van maken met het ophalen van allerlei herinneringen.”