Onstwedder heeft groot hart voor India

Rene Drenthe Onstwedde

ONSTWEDDE – Sinds 2008 is René Drenthe uit Onstwedde actief voor de stichting Ambassador Ministries Missions, dat in het land India diverse projecten heeft opgezet om de leefsituatie voor hulpbehoevenden te verbeteren. Drenthe werd aangespoord door vrienden uit Amsterdam om in eerste instantie een kijkje te gaan nemen. Tijdens die trip werd hij geraakt door de schrijnende situaties die hij tegenkwam. Deze week vertrekt hij wederom naar het land van de heilige dieren.

Rene Drenthe Onstwedde

Drenthe bezoekt een tehuis waar 60 kinderen worden opgevangen en 60 tot 70 weduwen eveneens onderdak hebben. De stichting Ambassadors Ministries Missions zet zich in voor de armen, weduwen en wezen in de derde wereld, waaronder in India. Het weduwenhuis wat Drenthe bezoekt is alweer vijf jaar in gebruik, maar vergt nog altijd de inzet van vrijwilligers, waar de inwoner van Onstwedde onderdeel van uitmaakt. Er zijn namelijk nieuwe matrassen, onderdekens en kussens van bedden nodig. Mede door de hitte verkeren deze na vijf jaar gebruik in een dusdanige staat dat vervanging niet uitgesteld kan worden. Drenthe is geraakt door de situatie en zet zich al langere tijd in voor het werk in India. “We vierden Oud en Nieuw in 2008 met vrienden uit Amsterdam, waarvan er een vertelde over zijn trip naar India. Iets wat ik erg gaaf vond. Enkele dagen later belde een andere vriend met de vraag of ik misschien niet meewilde”, begint Drenthe zijn verhaal. “Dat wilde ik wel, maar dat betekende wel dat ik in ‘no time’ inentingen moest regelen. Ook was mijn paspoort verlopen, zul je altijd zien… Maar het lukte en 14 januari vlogen we al naar India.” De Onstwedder wist niet wat hem te wachten stond, maar eenmaal gearriveerd liet de situatie van de hulpbehoevenden hem niet bepaald onberoerd. “Ik ben echt geraakt tijdens die reis”, vervolgt hij. “Aangegrepen door de armoede die er is. Toen ben ik gevraagd of ik mee wilde helpen aan de verbetering van de situatie en zo is het eigenlijk gegroeid.”

Voor de goede orde, het gaat om een verpleeghuis in Draksharama in India. Sindsdien heeft Drenthe het weduwenhuis ieder jaar bezocht. Zo leerde hij de 25-jarige Satya Kameswari kennen, een vrouw zonder benen. “Ze woonde onder erbarmelijke omstandigheden bij haar broer in een krottenwijk. De pastor die er actief is hoorde ervan en heeft haar opgenomen in het wweduwenhuis. Iedere keer worden we geconfronteerd met deze lieve, altijd opgewekte vrouw. Het is soms mensonterend om te zien hoe deze vrouw moet leven en onze wens is dan ook om haar te zien lopen. Om dat te realiseren hebben we de hulp ingeroepen van Indiase specialisten. Zij verzekerden ons, dat zij nieuwe benen kunnen aanmeten. Alleen dat kost wel 8500 euro.” Kortom, er is nog veel werk aan de winkel voor Drenthe en de stichting Ambassadors Ministries Missions. “We hebben besloten actie voor Satya Kameswari te gaan houden, zodat zij weer op ‘eigen benen’ kan gaan staan. Het zou fantastisch zijn als we deze jonge vrouw zouden kunnen helpen”, laat Drenthe weten. Drenthe betaalt de reiskosten zelf, geld voor Satya Kameswari is welkom. Donaties kunnen worden gestort op IBAN NL17 INGB 000 572 43 63 ten name van Stichting Ambassadors Ministries Missions onder vermelding van ‘op eigen benen actie’.