‘Sun Valley’ moet Stadskanaal behoeden voor catastrofe

STADSKANAAL - Egbert Hofstra

Analyse: nog veel lobbywerk nodig voor realiseren Solar Park

STADSKANAAL/TWEEDE EXLOËRMOND – Het vorige week gepresenteerde plan door de ondernemers van de Vereniging voor Bedrijven in de Kanaalstreek en Ondernemersvereniging Buinermond is uiterst positief ontvangen door de lokale Knoalster politici. Ze staan er unaniem achter. De lobby moet echter nog twee lastige, zo niet onmogelijke hordes overwinnen. Allereerst moet minister Henk Kamp warm worden gemaakt voor het plan, daarnaast zal de gesloten boerencolonne moeten buigen. Draagvlak is het toverwoord, en dat kan volgens voorzitter Jan Nieboer (VVBK) door het realiseren van ‘Sun Valley’.

STADSKANAAL - Egbert Hofstra

STADSKANAAL - Klaas Pals

De zon zal het dus moeten gaan doen in de Kanaalstreek en de Drentse Monden. Daar waar liefst 71 procent van de bevolking in Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal zich uitsprak tegen de komst van windmolens, werd er het plan gepresenteerd voor 50 windmolens van circa 200 meter hoog. Horizonvervuiling ten top, zo betoogde wethouder Peter Gelling vorige week in deze krant. “Ik heb altijd gezegd dat wanneer je geen windenergie wilt, je toch met alternatieven moet komen”, liet Klaas Pals (D66) weten. Dat alternatief kwam er. De Kanaalstreek en de Drentse Monden krijgen als het aan de ondernemers ligt een ‘Solar Park’. Ruim 250 hectare bezaaid met zonnepanelen die dezelfde hoeveelheid MegaWatt zullen gaan opwekken als de vijftig windmolens die de grens van de provincies Groningen en Drenthe in het huidige plan gaan bezaaien. De VVBK en de Ondernemersvereniging Buinermond zijn de architecten van het plan. Voorzitter Jan Nieboer van de VVBK is positief. “Ik geef het negentig procent kans van slagen”, is hij optimistisch. “Daar heb ik meerdere redenen voor. We kunnen voldoen aan de opdracht die de Nederlandse regering heeft gegeven aan dit gebied. Het is voor de boeren ook aantrekkelijk. De subsidiemogelijkheden voor zon zijn erg goed, voor een hectare zonnepanelen krijg je een ton subsidie. Voor een windmolen krijg je 35.000 euro subsidie. Er is lokaal veel draagvlak bij de politici en daar zijn we blij mee.” Ook bij de inwoners is er meer draagvlak voor zonne-energie dan voor windenergie, zo betoogt Nieboer. Verder geeft het plan een economische impuls. “We kunnen een voorbeeldregio worden voor verantwoorde opwekking van duurzame energie”, vervolgt Nieboer, die vervolgens aangeeft dat vier toonaangevende bedrijven zich hebben beziggehouden met de berekeningen voor de komst van zonnepanelen. Windmolens leveren de regio geen werk op, zonnepanelen wél, zo is de verwachting van de ondernemers in de streek. Ook Egbert Hofstra, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Stadskanaal, ziet de komst van een Solar Park zitten. “Voor wind is er nagenoeg geen draagvlak”, vertelt hij. “Dit terwijl de voormalige minister Maria van der Hoeven (CDA) destijds aangaf dat draagvlak voor windenergie erg belangrijk is. Dit is een goed plan waar de hele bevolking achter staat.” In Stadskanaal is het zonnepark al geadopteerd door de gemeenteraad, die unaniem een motie van de Partij van de Arbeid aannam. Ook de PvdA-fracties in Aa en Hunze en Borger-Odoorn omarmen het plan dat de Drentse Veenkoloniën tot ‘Sun Valley’ zal verheffen.

Draagvlak

De vraag is of Kamp wil buigen voor het initiatief uit de Drentse Veenkoloniën. Pals had liever gezien dat het plan er eerder lag. “Het is een beetje laat. We zijn al vier jaar in discussie, maar beter laat dan nooit.” Hofstra geeft zelfs aan dat zijn partij het standpunt ‘draagvlak’ in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Alleen, de Knoalster heeft dan nog wel een appeltje te schillen met zijn landelijke partijleider. Diederik Samsom (PvdA) is namelijk een groot voorstander van windenergie, zo betoogde hij al eens tijdens een werkbezoek aan Stadskanaal in januari 2013 en tot dusver wilde ook minister Kamp niet buigen voor argumenten tegen windenergie. Volgens Nieboer heeft de minister van Economische Zaken geen keuze. “Er zijn landelijk 190 actiegroepen tegen wind. Hij moet weten wat hij de burgers aandoet.” Dan zijn er nog de windboeren, die zich volgens Nieboer presenteren als een gesloten bastion, waar woordvoerders Harbert ten Have en Hans Mentink de vooruitgeschoven pionnen zijn. “De windboeren hebben een spreekverbod”, betoogt Nieboer. “Er is niemand die zich naast Ten Have en Mentink verder mag uitlaten in dit dossier.” En dat sommige boeren volgens Nieboer toch beginnen te twijfelen. “Toen de coöperatie van de windboeren werd opgericht is er door de boeren per boerenbedrijf een ton geïnvesteerd. Na een aantal jaren zijn er nog steeds geen revenuen en dat begint toch te wringen. Boeren onderling hebben het er wel over, maar niemand mag en durft zich uit te spreken.”

De Drentse Veenkoloniën als ‘Sun Valley’, het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Wethouder Peter Gelling (GemeenteBelangen Stadskanaal) wil Statenleden en Tweede Kamerleden naar de streek halen. De landelijke partijen met een lokale afdeling zijn al gevraagd om hun politieke coryfeeën van stal te halen. Klaas Pals is hier sceptisch over. “Ik vind het naïef van Gelling”, laat hij weten. “Hij heeft niet echt een programma en zonder duidelijk programma komen de Tweede Kamerleden echt niet.”

Maar van die Kamerleden, en vooral de woordvoerders van de VVD en de Partij van de Arbeid is Gelling toch echt afhankelijk. Er zal nog veel water door het Mussel-A-Kanaal stromen voordat ‘Sun Valley’ een feit is.