De ongekende schoonheid van onze Maxima

Winschoten raad nico postmus-2

Datum: dinsdag 17 februari 2015

Plaats: Groninger Veenkoloniën

Tijd: 10.00 uur

Wat een prachtvrouw, wat een beauty is onze Koningin toch. Het bezoek van Koning Willem Alexander en zijn Maxima aan de Veenkoloniën heeft menigeen versteld doen staan. Zó aardig, zó geïnteresseerd en zó leuk eigenlijk. We hebben een Koningspaar om trots op te zijn.

Maar om deze lieve mensen in de Veenkoloniën te ontvangen moet er vooraf veel werk worden verzet. En in het kader van de groeiende terreurdreiging in de wereld zijn goede veiligheidsmaatregelen nodig, maar in Veendam en Stadskanaal zullen ze vermoedelijk wel even vreemd hebben opgekeken. Ruim driekwart jaar (!) voor aanvang van het bezoek zijn de eerste stappen al genomen. En op de avond voor aankomst in Veendam mocht vanBeresteyn haar grote zaal niet openen. De nuchtere Groninger zal zich ongetwijfeld eens achter de oren krabben. Ruim driekwart jaar voorbereidingen voor een bezoek van maximaal drie uurtjes aan onze provincie? Veiligheid is belangrijk, maar je kunt ook overdrijven. Je hoort het de Groningers denken.

En toch is het nodig, want die veiligheid zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Dat het ‘rode’ bolwerk Oost-Groningen niet louter Oranjeliefhebbers heeft, blijkt uit het toegestroomde publiek. Staan er in Veendam nog pakweg een kleine duizend belangstellenden, in Stadskanaal zijn het er enkele honderden. Een schril contrast met de duizenden Oranjevolgers tijdens activiteiten als Prinsjesdag. Maar ook hier denkt de gemiddelde Groninger: Koning of niet, er moet op deze doordeweekse dinsdag gewoon gewerkt worden.

Voor degenen die niet zijn geweest, een gemiste kans. Want het hele circus eromheen is al een bezoekje waard. Voor ons als pers is het vechten om een miniscuul plekje. Uiteraard hebben de traditionele media voorrang. Naast de regionale omroep en het regionale dagblad zijn media als de NOS, Vorsten, EO Blauw Bloed, Royal Dutch Press, Telegraaf, AD, de fotografen van Hollandse Hoogte en RTL van de partij. En deze ‘grote’ namen hebben uiteraard sneller recht op exclusiviteit dan een verslaggever die wekelijks in het Groninger veen staat om zijn verhalen op te halen.

Dat betekent dus slim handelen, hier en daar een klein duwtje uitdelen en vooraan staan wanneer de ander afwachtend is. In Veendam levert dat vooralsnog geen grote successen op. Het miniscule hokje waar Commissaris van de Koning van de provincie Groningen, Max van den Berg, zijn toespraak houdt, is bestemd voor een erg select groepje. De selectie is streng doch rechtvaardig, een plekje op de gang rest. Even daarvoor is ons Koningspaar ontvangen door Milan Schmaal, de zoon van Veendammer wethouder Henk-Jan Schmaal. “En dat heb ik zelf niet geregeld”, lacht Schmaal. “Onze gemeentesecretaris Arend Casteleijn kwam met het voorstel. Eigenlijk wilde Milan helemaal niet. ‘Pappa, ik mis dan gym op school’, zei hij.”

Daarna, in de foyer van vanBeresteyn, is het al beter gesteld. De Koning en de Koningin worden voorgesteld aan de betrokkenen van het Innnovatieprogramma Landbouw in de Veenkoloniën. Ed Kraaijenzank, CFO van AVEBE, heet het Koningspaar welkom en legt uit wat het grootste aardappelzetmeelconcern ter wereld doet. Koning Willem en Koningin Maxima krijgen te horen wat er allemaal gebeurt aan innovaties. Verschillende jonge boeren als Rien Lukkien en Marieke Scherphof mogen Koningin Maxima alles uitleggen over hun toekomstvisie. Even daarvoor laat Maxima zich graag informeren door de initiatiefnemers van Voldoende Water, vitale bodem, waar onder andere Ko Munneke namens de Agenda voor de Veenkoloniën bij betrokken is. “U had mijn man hiervoor moeten vragen”, lacht onze Koningin, verwijzend naar zijn specialisatie in waterbeheer. Het tekent de losse, vriendelijke houding van de belangrijkste vrouw van Nederland.

Na het bezoek aan vanBeresteyn verplaatst het circus zich naar de Oosterkade in Stadskanaal. Een deel van de regionale media vindt het dan mooi geweest, wat de kansen op wat extra’s uiteraard vergroot. Bij Wedeka Bedrijven is het namelijk wat rustiger dan in Veendam én is de Rijksvoorlichtingdienst wat losser. Eenmaal vooraangestaan komt de voorlichter met het verlossende woord: Groot Groningen mag mee naar binnen. Kijk, dat is al wat. De inpakafdeling wordt bezocht en de pers mag plaatsnemen achter het rode lint. Directeur Johan Mug is op zijn best wanneer hij het Koningspaar door de loodsen van ‘zijn’ Wedeka mag rondleiden en dat doet hij dan ook met verve. Mug stáát voor zijn mensen, brengt de Koning en Koningin met liefde in contact met enkele medewerkers. Het is een prachtig gezicht. Ook hier tonen onze Vorst en Vorstin zich van hun beste kant door zich uitgebreid te laten informeren over het productieproces en de voldoening die de medewerkers van Wedeka uit hun werk halen.

Wethouder Francis Boen is dan ook erg tevreden. “Het was een goed bezoek”, vertelt hij, wanneer de stoet verder gaat naar Drenthe. “Johan heeft een prima verhaal gehouden en ik denk dat je kon zien dat onze Koning en Koningin zich goed hebben voorbereid. Ze hebben een beeld gekregen van Wedeka, wat het is en wat het bedrijf doet. Een mooi moment voor ons en de medewerkers.”

Voordat de stoet verder rijdt naar de Drentse Veenkoloniën beleeft Lisa Stolk, leerlinge van de Piet Prinsschool nog haar ‘moment of fame’. Ze mag nog uitgebreid de handen schudden van Willem en Maxima, iets wat nog beloond wordt met een interview met Blauw Bloed. Datzelfde Blauw Bloed vecht even later met Ineke Kemper van RTV Drenthe om het feit wie Johan Mug nou als eerste mag interviewen. Mug moet zich even de meest gewilde man van Stadskanaal voelen, hij zal niet vaak meer beleven dat de pers bekvecht om het eerste recht op Mug. Persvoorlichter Anita Havinga lijkt als veldrechter Blauw Bloed het voordeel van de twijfel te geven, ware het niet dat het EO-programma even later inbindt. Kemper heeft haar zin en heeft Mug als eerste voor de camera. Een fascinerend gezicht en ook Carl Hoekstra van RTV Noord moet lachen om dit komische gezicht.

Daarna trekken de laatste stofwolken op, de hele karavaan gaat verder, de grens over. Oost-Groningen kan terugkijken op een prachtige dag, waar de term ‘gastvrijheid’ een nieuwe dimensie kreeg. Het Koningspaar heeft een mooi beeld kunnen krijgen van de Veenkoloniën, precies zoals het is in de Veenkoloniën. Het contrast is mooi in beeld gekomen: aan de ene kant de innovaties van de Veenkoloniale boeren en ondernemers, terwijl aan de andere kant het onmetelijke belang van SW-bedrijf Wedeka ook aan bod is gekomen. Honderden medewerkers die haast juichend naar hun werk gaan, een fascinerend beeld.

Veendam en Stadskanaal mogen trots zijn. Ze hebben een adembenemend mooie Koningin gezien, die Oost-Groningen ondanks het grauwe weer deed stralen. Haar populariteit is ongekend en zal vermoedelijk niet meer worden geëvenaard in het Koningshuis. Die lach doet alle stijfheid verbleken, het is een verademing. En Koning Willem? De vriendelijkheid en oprechtheid zelve. Nederland, en dus ook de Groninger Veenkoloniën, mogen trots zijn op ons Koningspaar.

Winschoten raad nico postmus-2 Stadskanaal koningsbezoek Stadskanaal koningsbezoek-2 Stadskanaal koningsbezoek-3 Stadskanaal koningsbezoek-4 Stadskanaal koningsbezoek-5 Stadskanaal koningsbezoek-6 Stadskanaal koningsbezoek-7 Stadskanaal koningsbezoek-8 Stadskanaal koningsbezoek-9 Stadskanaal koningsbezoek-10 Stadskanaal koningsbezoek-11 Stadskanaal koningsbezoek-12 Stadskanaal koningsbezoek-13 Stadskanaal koningsbezoek-14 Stadskanaal koningsbezoek-15 Winschoten raad nico postmui Winschoten raad nico postmui-2 Winschoten raad nico postmus

VEENDAM - Trendteam Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezochten op 17 februari 2015 een bezoek aan Veendam

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezochten op 17 februari 2015 een bezoek aan Veendam

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bezochten op 17 februari 2015 een bezoek aan Veendam