‘Ik ga naar Amerika om te winnen!’

image

Trienco Martini via Groningen naar Los Angeles

GRONINGEN – In Groningen vinden op 6 juni de Special Olympics plaats. Trienco Martini is één van de deelnemers. Bovendien mag hij in juli met De Brug naar Los Angeles om daar deel te nemen aan de Special Olympics World Summer Games. In aanloop naar deze twee evenementen volgt Groot Groningen – mediapartner van de Special Olympics- de zwemmer op de voet. Een ding is zeker. Ook in Amerika gaat Trienco voor de winst.

image

Trienco is 32 jaar. Hij werkt in de supermarkt in het dorp en heeft twee, of eigenlijk drie, hobby’s: zwemmen, schilderen en FC Groningen. ‘Ik zwem al heel lang’, zegt Trienco. ‘Ik ga altijd voor de winst. Daarnaast is zwemmen gewoon goed en gezond.’ In zijn huis staat vrijwel alles in het teken van de zwemsport. Tientallen medailles hangen aan de muur. Op de deur aan foto van Ranomi Kromowidjojo. Het huis ademt sport. Zwemsport vooral. Jantiena Bellinga is trainer van Trienco. Ze is al tien jaar verbonden aan De Brug Regio Westerkwartier. ‘Geweldig om te doen. Het is en blijft mooi om het maximale uit mensen te halen. Uiteindelijk is mijn rol beperkt, want de sporters moeten het zelf doen. Trienco is een ideale sporter om mee te werken. Hij is zelf bijzonder fanatiek en pikt dingen heel snel op. Onze samenwerking is perfect.’ Trienco is ook tevreden over Jantiena. ‘ Het is wel pittig hoor’, lacht hij. ‘Jantiena zegt altijd dat als je echt iets wilt, je door moet pakken. Samen zijn we heel fanatiek bezig.’

De schoolslag is de favoriete zwemslag van Trienco, al won hij ook al eens een gouden medaille op de rugslag. Veelzijdige zwemmer dus, die Trienco. ‘Ik train elke week op de woensdag in Oldekerk en eens in de twee weken op vrijdag in Roden. Nee, meer hoeft voor mij niet. Dit is goed zo.’ Hoewel Trienco dus eerst aan de bak moet in Groningen, werpt LA natuurlijk de schaduw vooruit. ‘Ik denk alleen maar aan Amerika. Toen mij verteld werd dat ik naar Amerika mocht, wist ik eerst amper iets uit te brengen. Het besef kwam pas later. Ik ga naar Amerika om te winnen. Maar alleen al de ervaring die ik op ga doen is natuurlijk geweldig. Behalve zwemmen gaan we veel van LA zien. Sporters komen vaak zelfverzekerder terug van een buitenlandse trip.’ Nou is dat bij Trienco overigens niet zo nodig, want de zwemmer weet precies wat ie wil. ‘Je hoeft Trienco nooit achter de broek aan te zitten. Hij redt zich zelf heel goed’, zegt ook Jantiena. Behalve aan zwemmen loopt Trienco hard en volgt hij FC Groningen op de voet. Michael de Leeuw vooral, want dat is toch wel zijn favoriete speler.
Dan loopt Trienco even weg en komt terug met twee prachtige schilderijen. Want schilderen is dé grote, andere hobby. Hij laat twee prachtige werken zien. Bescheiden als hij is zet hij ze wel meteen weer weg. ‘De trip naar Amerika is kostbaar. Gelukkig hebben we wat sponsoren en zijn er acties gehouden. Het is fantastisch dat ik deze kans krijg. Ik ga om te winnen, maar zeker ook om te genieten.’

Voor de vierde keer organiseert de Brug provincie Groningen een Special Olympics evenement. Dit jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 6 juni. Maar liefst 600 sporters met een verstandelijke beperking doen mee aan de editie van 2015.

Het bijzondere aan Special Olympics evenementen is dat mensen met een verstandelijke beperking op hun eigen niveau samen met andere sporters deelnemen aan Olympische sporten. Daarbij wordt iedere prestatie gewaardeerd met een prijs. Tijdens deze editie van de Special Olympics Regionale Spelen Groningen staan de volgende sporten als wedstrijdsport of demonstratiesport op het programma: zwemmen, voetbal, tafeltennis, judo, korfbal, atletiek, basketbal, tennis en hockey. Sporters vooral afkomstig uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zullen het opnemen het tegen elkaar. Daarnaast zijn er nog verschillende side events en is er de feestelijke openingsceremonie. Naast de negen eerder genoemde takken van sport is er ook dit jaar weer een speciaal aangepast beweegprogramma, genaamd MATP (Motorisch Activiteiten Trainings Programma). Dit is speciaal voor deelnemers die vanwege hun ernstige mate van beperking niet aan het wedstrijdprogramma mee kunnen doen. Het MATP zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen aan de Special Olympics Regionale Spelen in Groningen. Een evenement als dit kan niet georganiseerd worden zonder de hulp van vrijwilligers. Help mee het evenement tot een groot succes te maken! De Brug zoekt vrijwilligers voor vrijdag 5 en zaterdag 6 juni. Er zijn veel verschillende vrijwilligerstaken. Denk bijvoorbeeld aan de begeleiding van sporters, parkeerregelaars, ondersteuning bij logistieke zaken, opbouw/afbouw, ondersteuning in de toernooiorganisatie, enzovoort. In overleg met de organisatie wordt gekeken welke functie passend is. Meld je aan als vrijwilliger via de website www.specialolympicsgroningen.nl, of neem contact op met vrijwilligerscoördinator Mariska Zwartsenburg (T:050-5274058 / 06-18945121, E: vrijwilligers@debrugprovinciegroningen.nl)