Beach Soccer Blauwestad hoopt op gevarieerde deelnemerslijst

Organisatie Beachsoccer Blauwestad BLAUWESTAD/BLIJHAM – Om de titel ‘Open Kampioenschap Nederlands Beach Soccer’ met verve te kunnen dragen hoopt de organisatie om in Nederland meer voet aan de grond te krijgen. Dat zicht organisator Mick Zuurman, vanaf het begin één van de gedreven krachten achter het event op de Oldambtster stranden. De regionale clubs weten het zand bij Midwolda goed te vinden, maar Beach Soccer Blauwestad zet juist in op deelnemers uit de rest van het land.
Neemt niet weg dat de organisatoren tot dusver tevreden zijn over het aantal aanmeldingen. De teller loopt ondertussen alweer gestaag op. Het aantal deelnemende teams van 2014 ligt naar verwachting binnen handbereik en de doelstelling is dan ook om meer dan 60 teams te behalen. Van de ruim 27 teams die zich nu hebben aangemeld zitten een aantal nieuwe teams, zoals MKV’29 uit Leeuwarden, vv Bareveld en vv Grijpskerk. Bij de categorie Dames is Omlandia voor het eerst van de partij en de D-junioren van Muntendam maken ook hun debuut. Bestuurslid Mick Zuurman is dan ook positief gestemd. “We willen zo groot mogelijk gaan”, vertelt hij. “Wel is het zo dat onze aanmeldingen nu uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zuid-Holland afkomstig zijn, dat willen we graag uitbreiden. Daar richten we ons ook op in onze marketing. We streven ernaar om minimaal één team uit zes of zeven verschillende provincies te hebben. Ons toernooi heet niet voor niets ‘Open Nederlands Kampioenschap Beach Soccer’. Wanneer we enkel Noordelijke deelnemers zouden hebben kunnen we die naam ook niet meer waarmaken.”
Daarom zet Beach Soccer BLauwestad in op deelnemers uit  Overijssel en Gelderland, en eventueel Flevoland, zonder het niveau direct tekort te willen doen. Aan de andere kant, het niveau van teams is ook weer betrekkelijk, zo weet ook Zuurman. “Het niveau wat een team op het veld heeft, zegt niets op het zand”, vervolgt hij. “Een team als Harkemase Boys wil ook dit jaar bijvoorbeeld weer komen als het ze lukt. Ze hebben enkele jaren geleden meegedaan en haalden de halve finale, maar zeker niet met groot gemak. Dat proberen we ook uit te dragen, een vijfdeklasser heeft bijvoorbeeld ook gewoon kans om ver te komen.” Het geheim van Beach Soccer is volgens Zuurman de tactiek. “Veel teams die voor het eerst deelnemen proberen het over de grond, maar dat wil natuurlijk niet. Er is wel enige techniek vereist, want door de lucht heeft het meeste effect. Je ziet ook aan vertegenwoordigende teams dat wanneer de keeper de bal heeft, twee spelers in de hoeken bij het andere doel gaan staan. Één van hen wordt dan aangegooid en deze legt de bal direct klaar voor de inkomende speler. Je moet dus zorgen dat je de bal in de lucht houdt en daar is wel wat techniek voor nodig.” Zuurman meent dat een zaalvoetbalachtergrond daarbij nog wel eens wil helpen. “De zaalvoetballers van WMC hebben het toernooi hier bijvoorbeeld al enkele keren gewonnen. Deze zijn vaak net iets beter met de voeten.”
Het toernooi vindt plaats op 20 en 21 juni. Dat lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zover. “We willen een stapje qua professionalisering maken en onze populariteit groeit”, weet Zuurman. “Daardoor hebben we de gemeente Oldambt gevraagd of ze ons willen ondersteunen. Dat antwoord wachten we af.” Voor de rest is het vooral achter de schermen nog hard werken. Het werven van nieuwe teams en het maken van schema’s bijvoorbeeld is een aardige klus. Meer informatie hierover is dan ook te vinden op www. beachsoccerblauwestad.nl, waar teams zich ook kunnen inschrijven.