PvdA wil historische nederlaag zoveel mogelijk beperken

GRONINGEN - Minister Dijsselbloem PvdA bijeenkomst Zelfs minister Dijsselbloem wordt ingezet om stemmen te winnen

GRONINGEN – Dat de Partij van de Arbeid gaat verliezen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten staat haast bij voorhand al vast. Daar waar de vorige twee verkiezingen de Groninger provinciale afdeling nog een historisch laag aantal van twaalf zetels binnenhaalde, lijken de sociaal democraten nog meer terrein prijs te geven. Hoeveel is nog de vraag, al houdt men binnen de partij rekening met een daling naar zeven of acht zetels.
Desondanks loopt huidig gedeputeerde en lijsttrekker William Moorlag niet weg voor de loodzware opdracht die hem te wachten staat. De inwoner van Winsum is niet overal even geliefd in de provincie, maar bij zijn eigen achterban staat Moorlag er nog redelijk goed op. Diezelfde Moorlag vormde afgelopen vrijdag met minister Jeroen Dijsselbloem een duo bij het politiek café van de Partij van de Arbeid in Huis de Beurs in Groningen (foto: Martin Kruiger). Er werd ingegaan op tal van problemen, van Europees niveau tot aan de gaswinning op het Groninger platteland.
Onder leiding van Tweede Kamerlid en spreekstalmeester Tjeerd van Dekken ontstond er een boeiende avond, waarbij het gemak waarmee Dijsselbloem de zaal toesprak opviel. Nuchter, welbespraakt en geen sprookjes willen verkondigen. In de eerste fase werden de ontwikkelingen op Europees niveau besproken en op een vraag uit de zaal sprak Dijsselbloem zelfs zijn waardering uit voor de Griekse partij Syriza, die de koers in haar land drastisch probeert te veranderen. “De huidige regering is veel feller om de belastingontduiking aan te pakken, daar waardeer ik”, sprak hij. “Dat heeft ook met cultuur en discipline in het land te maken.” Tijdens diezelfde vragenronde kwam de vergelijking tussen de SP en Syriza naar voren. “Er zit wel een bepaalde parallel tussen deze partijen”, vervolgde Dijsselbloem. “De beloftes die de SP maakt zijn ook volstrekt irreëel. We willen graag samenwerken, maar hou nou toch eens op en vertel nou gewoon eens het eerlijke verhaal. Als we niet hadden gehandeld was het begrotingstekort totaal uit de hand gelopen.”
Na de Europese en landelijke ontwikkelingen werd er ook gesproken over de Groninger situatie, waarbij de gaswinning een van de meest concrete punten was die werd behandeld. Dijsselbloem sprak over een ‘ontluisterende conclusie’ waarbij hij verwees naar het Onderzoeksrapport voor de Veiligheid. “Het is onthutsend om te lezen. Als kabinet zullen we gezamenlijk reageren, maar het schaamrood staat je wel op de kaken als je dit leest. Ik vind dat het nu niet meer over geld gaat, het gaat over veiligheid. We hebben 1,2 miljard gereserveerd voor de schadeafhandeling, maar als er meer nodig is zullen we er meer geld voor vrijmaken.”
Schadeafhandeling
Dat was koren op de molen voor verschillende aanwezigen in de zaal. Hans Nieuwenhuis uit Losdorp vertelde zijn schrijnende verhaal, waarbij hij aangaf dat liefst 65 procent van de inwoners van het dorp schade zou hebben. “De WOZ waarde daalt jaar na jaar, maar ik dien wel ieder jaar meer belasting te betalen. Mijn huis is onverkoopbaar geworden. Ik heb heel specialistisch werk. Als ik mijn baan verlies moet ik uit de regio verhuizen, maar ik kan mijn huis gewoon niet verkopen.” Dijsselbloem erkende dat de aandacht hiervoor en de schadeafhandeling nog flink kan worden verbeterd. Annemarie de Haan uit Onderdendam greep daarna haar kans en vertelde over haar eindeloze periode van onzekerheid, waar ze nu al tweeënhalf jaar in verkeert. “Waarom duurt het zo lang? Dit had al lang opgelost kunnen worden.” Daarop vertelde Dijsselbloem dat Moorlag als gedeputeerde al bij de overheid heeft gepleit om een onafhankelijke schadeafhandeling. “Haal het nou bij de overheid weg”, benadrukte Moorlag nog eens. “Maar ik snap dat u daar op dit moment nog niets aan heeft”, vulde Dijsselbloem aan.
Kortom, veel vragen richting de Partij van de Arbeid, die nog altijd de grootste partij van de provincie Groningen is in de Provinciale Staten. Of dat na 18 maart nog zo is, is nog maar de vraag, feit is wel dat er nog behoorlijk wat werk te verzetten is voor Moorlag en consorten.