Campaignwatching: Landelijke kopstukken en de provinciale verkiezingen

image

ZUIDBROEK – Ineens kreeg ik een vraag van een journalist op Twitter. Of ik van mening was dat Jihadisten beter konden terugkeren dan sneuvelen. Op dat moment zat ik in een omgebouwde fabrieksloods in Groningen bij een debat over energie. Ik begreep dus niets van de vraag. Wat heeft een kandidaat Statenlid in vredesnaam daarmee te maken? Al snel werd duidelijk dat het een vraag was die aan landelijke kopstukken was gesteld. Bij een landelijk debat. Over de Provinciale Statenverkiezingen. Een dag later kopte de Volkskrant: “Eerste tv-debat: geen enkel woord over de provincie”image

De partijen zetten in verkiezingscampagnes graag hun landelijke kopstukken in. Afgelopen week werd Noord-Groningen bezocht door VVD minister Blok met een aantal Kamerleden en provinciale VVD-ers. Minister Dijsselbloem stond open voor vragen in Huize Maas. Zelf ben ik met D66 lijsttrekker voor de 1e Kamer Thom de Graaf naar een ondernemersbijeenkomst gegaan. Thom is ook voorzitter van de HBO raad en hij ging daarna dus nog met studenten in debat over onderwijs en democratie. Ook minister Sander Dekker ging met studenten in gesprek bij Dizkartes.

Op zich is het natuurlijk prima dat landelijke politici het land afreizen. Zo spreken ze overal mensen en kunnen ze al die gesprekken gebruiken om betere beslissingen te nemen.

Maar met de provincie heeft het allemaal niet zo veel te maken.

Onzichtbare provincies

Hier in Groningen hebben we een échte provincie. Van Lauwerszee tot Dollard tou. Allemaal Groningers die zich ook echt Groninger voelen en daar trots op zijn. Dat zagen we maar op Twitter met de prachtige foto’s onder #MooiGrunnen. Dat is in een provincie als Zuid-Holland heel anders. Men voelt zich Rotterdammer, of Hagenees, of Leijenaar. Maar niemand voelt zich Zuid-Hollander.

Tel daarbij op dat de Groninger provinciale politiek de laatste jaren zeer zichtbaar was. Met het tegenhouden van een Factory Outletcenter, de windmolens, Aldel en de locatie van het ziekenhuis. In een provincie als Utrecht is het een veel minder zichtbare bestuurslaag.

Vandaar ook dat landelijke partijen die zichtbaarheid proberen te vergroten door landelijke politici in te zetten. Tenslotte leiden de provinciale verkiezingen tot een nieuwe 1e Kamer. Vier jaar geleden hoorde ik de landelijke VVD-campagneleider zeggen: ‘Vergis je niet, deze verkiezingen gaan niet over de provincie. Ze gaan over de 1e kamer. Dit zijn landelijke verkiezingen.’

Vanuit een Haagse blik is dat te begrijpen. En vanuit dat perspectief is de keuze van RTL voor een landelijk debat dus ook te begrijpen. Maar als Groninger kandidaat schuurt dat toch. De keuzes die Provinciale Staten maken zijn té belangrijk voor onze provincie, onze economie en onze natuur om dit alleen maar als voorverkiezingen voor de 1e Kamer te zien. Gelukkig kijken de Groningers niet met een Haagse blik naar de verkiezingen. Toch?

Marc Hesp is communicatieadviseur en kandidaat. Hij heeft diverse campagnes geleid. Voor Groot Groningen schrijft hij over wat hem opvalt in de campagne voor Provinciale Staten. Twitter: @MarcHesp