“Een sterke PvdA hier krijgt in Den Haag echt iets voor elkaar”

William Moorlag

William Moorlag gelooft in toekomst provincie Groningen

GRONINGEN – Dat de Partij van de Arbeid wel eens betere tijden heeft gekend is een cliché, maar de echte sociaal democraten geloven in de toekomst van hun partij. Lijsttrekker William Moorlag is zo’n prominent partijlid die voor de toekomst van Groningen en Noord-Nederland wil knokken. Lastig of niet, Moorlag loopt niet voor deze zware taak weg. “Deze partij gaat vol voor economische ontwikkeling, werkgelegenheid en leefbaarheid.”William Moorlag

Nog een dikke week en dan is het zover, Nederland mag naar de stembus voor de verkiezingen voor Provinciale Staten. In Groningen is de Partij van de Arbeid sinds mensenheugenis de grootste partij met twaalf zetels. Huidig Statenlid Sjak Rijploeg gaf onlangs tegenover Groot Groningen al aan dat het ‘historisch laag’ is. Waar hij op hoopte? Acht zetels? “Minimaal toch, dat zou toch wel het minste zijn”, vertelde hij. Lijsttrekker William Moorlag waagt zich niet aan een voorspelling. Hij weet dat de PvdA onder druk staat, maar weet ook dat het tij gekeerd kan worden. Rasoptimist als hij is wil hij het beste voor Groningen bereiken. Ook als sommige besluiten in bepaalde delen van de provincie met boze reacties worden ontvangen. Moorlag loopt er niet voor weg en dat pleit voor de ervaren bestuurder uit Winsum. Als Menterwolde op zijn achterste benen staat in het windmolendebat, het Factory Outlet Center en het te bouwen ziekenhuis, staat Moorlag voor de keuzes die gemaakt zijn.

Juist nu wil hij het belang van een sterke Partij van de Arbeid benadrukken. Daarbij weet hij enkele voorbeelden aan te halen. “Dik twee jaar geleden dreigde sluiting van de Penitiaire Inrichting in Ter Apel”, begint hij. “Onder leiding van burgemeester Leontien Kompier (Vlagtwedde,red) en gedeputeerde Yvonne van Mastrigt is er een lobby gestart om de PI open te houden. Het gaat om 500 banen en dat we dat behouden hebben is puur een resultaat van de Partij van de Arbeid. En daar ben ik trots op.” Het onderstreept zijn motto. “Een sterke Partij van de Arbeid krijgt in Den Haag echt iets voor elkaar”, vindt hij. “Bij de discussie rondom de gaswinning hebben we vanuit Groningen de druk opgevoerd en het schip is van koers verlegd. Het maakt echter geen haakse bocht zoals veel mensen willen, maar een ‘Haagse’ bocht. In de politiek gaat zoiets heel vaak stap voor stap. Ik snap het ongeduld van de mensen wel, maar je kunt niet zomaar 180 graden draaien.”

Goed werk

Het Akkoord van Westerlee, waar ruim achttien miljoen is vrijgemaakt voor de zachtere landing van de Participatiewet, noemt Moorlag eveneens een ‘PvdA- resultaat’. “Het cynisme was vooraf groot, ook bij enkele SP-wethouders”, vertelt hij. “De kritiek dat een commissie als Van Zijl slechts te maken heeft met het weggeven van baantjes vind ik te gemakkelijk. Er is echt iets bereikt. Vreemde ogen dwingen namelijk. Gemeenten moeten beter samenwerken, de bal is echt in het doel getrapt. Maar dat geldt ook naar het Rijk toe! Ik heb bewondering voor Jan van Zijl, het advies is een harde afspraak geworden tussen alle partijen. Er is daar goed werk geleverd.”

De provincie Groningen is voorwaardenscheppend, vindt Moorlag. “We willen investeren in de Eemshaven, de kosten gaan daar voor de baat uit”, vervolgt hij. “Ook op de arbeidsmarkt willen we inzetten op werkgelegenheid. Het klassieke verhaal van de Partij van de Arbeid. Onze hele agenda is gericht op economische activiteit en werkgelegenheid. Noord-Nederland heeft voor de toekomst namelijk alle troeven in handen. Op het gebied van energie, voedselproductie, het klimaat en duurzaamheid is Groningen klaar voor de toekomst. Kijk naar het Marconi-project in Delfzijl, of de innovaties bij Avebe. Kansen te over en die willen we als Partij van de Arbeid benutten. Deze partij werkt écht voor een beter Groningen.”