Gouden speldje ontworpen en gemaakt in Veendam

VEENDAM - Oosterhof speldje

VEENDAM – Grafisch vormgever Erwin Lammerts uit Veendam kreeg van de organisatie van de Nederlandse Stripdagen, gehouden op 7 en 8 maart in Gorinchem, de leuke opdracht een gouden speldje te maken die uitgereikt zou worden aan de winnaars van twee stripboeken van het jaar 2014 (Publieksprijs). Deze "Peter de Smet prijs" is genoemd naar de inmiddels overleden tekenaar Peter de Smet (bekend van stripverhalen als De Generaal, Joris PK en talloze andere uitingen). Zijn bekendste stripfiguur De Generaal, destijds verschenen in o.a. de Pep en de Eppo, had op zijn pet altijd een eendje zitten. Het idee van Erwin (tekent zelf ook cartoons en strips) om dit eendje te gebruiken voor de afbeelding op het speldje werd met enthousiasme ontvangen temeer daar het eendje in de strips symbool stond voor positiviteit en vrolijkheid. Een ideaal gebaar om tekenaars te eren voor hun werk.VEENDAM - Oosterhof speldje

Ook de weduwe en de dochters van Peter de Smet stonden achter het idee en verleenden direct hun goedkeuring voor de gouden speldjes en de getekende afbeelding.

Het speldje zelf is in tweevoud gemaakt en gegoten in goud door de bekende juwelier Henk Oosterhof , ondermeer bekend van het Gouden Elfstedenkruisje. De bedoeling is om jaarlijks twee speldjes uit te gaan reiken. Kijk voor meer informatie over de Nederlandse strip op www.hetstripschap.nl.