Nieuw parcours bij Run van Winschoten tijdens jubileumeditie

image

WINSCHOTEN – De organisatie van de Run van Winschoten begint voorzichtig naar de veertigste editie van het loopfestijn toe te leven. Het bestuur heeft onder leiding van interim-voorzitter Liesbeth Jansen al het WK Ultraloop binnengehaald, dat heeft ook voor een belangrijke wijziging gezorgd. Tijdens het tweede weekend in september ligt er namelijk een nieuw parcours in hartje Sodom.

De start is zoals gebruikelijk aan de Meester D.U. Stikkerlaan in Winschoten, maar verder zijn er toch een aantal aspecten gewijzigd. Vanaf de Stikkerlaan wordt er via het Park richting Bovenburen gelopen, daarna via de Jachtlaan, Elandhof, Vosseweg, Winschoterdiep, Kloostergaard en Kloosterlaan richting de Hoethslaan en de Kloosterlaan in Heiligerlee. Daarna weer richting Winschoten, waar er via de Kloostergang en Kloosterwei weer richting het centrum van de Rozenstad wordt gelopen. Er zitten een aantal nieuwe punten in, zoals de passage op het Oldambtplein. Een aantal ondernemers hebben namelijk de wens uitgesproken dat het parcours van de Run langs het centrum kan worden gelegd. Aan die wens heeft de organisatie samen met de gemeente Oldambt willen voldoen. Met de presentatie van het nieuwe parcours kan Winschoten alvast rekening gaan houden met de wijziging. Het plan heeft al de goedkeuring van de gemeente en de hulpdiensten en daarna kon interim-voorzitter Liesbeth Jansen naar buiten treden met het nieuws. “Veel partijen zijn al gekend”, legt ze uit. “Daarna konden we naar buiten treden. Het nieuwe parcours betekent wel dat er een aantal wijzigingen zijn. Zo is de Hoorntjesweg uit het parcours gehaald.” Zo leefde het idee bij een aantal ondernemers om van de Venne een soort Champs Elysees te maken bij de Run van Winschoten. “We zullen samen met de gemeente en de ondernemers kijken naar een verdere invulling”, vervolgt Jansen. “Belangrijk is dat er draagvlak ontstaat voor het nieuwe parcours. De wijziging had bijvoorbeeld ook te maken met de motorclub, dat vorig jaar veel moeite had met de keerpunten in het parcours.”

Financiële inspanning

Zodoende staat de Run van Winschoten voor dit jaar alweer aardig in de steigers. Naast de 10×10 kilometer estafette, de 50 kilometer Ultraloop en de 100 kilometer Ultraloop wordt er dit jaar voor de tweede keer de mogelijkheid geboden te wandelen tijdens de Run van Winschoten. “Dat is vorig jaar goed ontvangen en daar gaan we mee door.” Kortom, al het geplande vraagt nogal wat van de organisatie. Want de 100 kilometer is als WK ook toegekend aan de Stichting Ultraloop Winschoten. De organisatie van de Run van Winschoten kreeg in november 2014 te horen dat de International Association of Ultrarunners het WK in Winschoten zou worden gehouden. Dat vergde wel een financiële inspanning. Dankzij een extra bijdrage van de gemeente Oldambt en de subsidie van de Provincie Groningen zijn Jansen en consorten erin geslaagd dit prestigieuze evenement naar ‘Sodom’ te halen. Daarbij moet ook nog worden voldaan aan de standaarden die de IAU eist, in samenhang met de regels en wetten van de IAAF, aan parcours, (medische) verzorging en dergelijke aspecten. “Al met al hadden we wel een extra kostenplaatje”, weet Jansen. “Normaal werken we met een begroting van ongeveer een ton, nu zit je al gauw tussen de 155.000 en 160.000 euro. Naast de bijdrage van de gemeente en provincie hebben alle sponsoren op één na hun medewerking toegezegd op basis van het contract van vorig jaar. Ook daar zijn we erg blij mee.

 

image