Stormvogels hoopt bij derde Moekotte ATB-tocht op honderden deelnemers

VEENDAM - Stormvogels ATB

Zondag 15 maart

VEENDAM – Het gaat goed met de ATB-sport in Oost-Groningen. Zo goed dat de afdeling ATB van de Stormvogels de afgelopen jaren flink is gegroeid. Om het groeiend aantal ATB’ers de ruimte te geven organiseert Stormvogels Veendam alweer voor de derde keer haar Moekotte ATB-tocht (foto: Eppo Karsijns) in Borgerswold. Op zondag 15 maart kan Veendam enkele honderden ATB’ers verwachten.

Want dat evenement is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar spektakel voor de liefhebber van crossen in de natuur. “De eerste keer hadden we wat pech bij de organisatie”, weet ‘hoofd ATB’ Gert Westerman zich nog te herinneren. “Toen we op de zaterdag de route aan het uitzetten waren was het perfect weer en leek niets ons in de weg te zitten voor een mooi fietsweekend. Op zondagmorgen deed ik de gordijnen open en lag er zes centimeter sneeuw. De opkomst was minder groot dan gehoopt, maar toch waren er nog 125 deelnemers. En met de sneeuw was het uiteindelijk perfect om te rijden.”VEENDAM - Stormvogels ATB

Die eerste editie was een opmaat naar meer, want de tweede editie van de Moekotte ATB-tourtocht in de Veenkoloniën trok al 350 deelnemers. Tot tevredenheid van Westerman en consorten die dit jaar wederom inzetten op groei. “ATB is namelijk een groeiende activiteit en landelijk hebben verenigingen die dit aanbieden met een stijgende lijn qua ledenaantal te maken. We hebben qua planning bewust gekeken naar het gegeven of er andere tourtochten stonden gepland op 15 maart. Zo hopen we op een grote opkomst, met 450 deelnemers zouden we dik tevreden zijn.” De groei van de ATB-tocht in Borgerswold is niet zo verwonderlijk als je de recente historie in het oog neemt. In 2010 is Westerman met enkele anderen gestart met het opstarten van een ATB-club. “We hebben destijds bij de Stormvogels aangeklopt en zij boden ons de mogelijkheid om deze nieuwe tak bij hen onder te brengen. Ze hadden zelf al een oude tourclub met 45 man en die hebben we als het ware overgenomen. In een aantal jaren is de tourafdeling van de Stormvogels van 65 leden naar 223 leden gegroeid. En daar zijn we met elkaar supertrots op!”

Hospitality

De groei van de ATB-afdeling van Stormvogels zorgde volgens Westerman ook voor het gevoel dat de vereniging iets terug moet doen. “We hebben bijna ieder weekend de mogelijkheid om mee te doen aan een ATB-tocht en we krijgen dan de mogelijkheid doordat andere verenigingen druk in de weer zijn met de organisatie”, vervolgt hij. “In het kader van ‘hospitality’ willen we die verenigingen ook de mogelijkheid geven om te rijden, zodat onze medebikers ook de tocht kunnen rijden. En het samen organiseren van een activiteit als vereniging zorgt ook voor clubbinding onder de leden. Er is een commissie, er wordt overleg gepleegd en er wordt samen een route uitgestippeld. We kunnen dan zelf weliswaar niet fietsen, maar dat hebben we er graag voor over.”

De route is pittig, afhankelijk van het weer. Er wordt begonnen in het bos van de Heemtuin en leidt via het Tripsbos naar Borgerswold. Westerman kan nog niet beoordelen wat het zwaarste stuk is. “Wanneer het heeft geregend is de lange zandbaan tussen het Tripsbos en Borgerswold erg zwaar. Anderen vinden het stuk in Borgerswold weer pittig. Wanneer er niet te snel wordt gefietst zijn de deelnemers binnen anderhalf tot twee uur weer terug. Uitdagend is het zeker”, benadrukt Westerman.

Om de variatie erin te houden en zowel beginnende ATB’ers als gevorderden de kans te bieden is er zowel een route van 35 kilometer uitgestippeld als een route van 50 kilometer. Stormvogels Veendam is blij met het bedrijf Moekotte als trouwe sponsor van het evenement, maar is eveneens tevreden over de gastvrijheid van voetbalclub Veendam 1894. Er wordt namelijk van 09.00 tot 10.00 uur gestart aan Sportpark De Langeleegte in de Parkstad. “Het is de perfecte locatie. We kunnen gebruik maken van de douches en aan de andere kant verdient de kantine van Veendam 1894 aan ons. Dit is voor ons perfect en bij 1894 wordt er aan alle kanten enthousiast meegeholpen. Ze regelen het echt uitstekend.”

Sowieso hebben sporters het bij de ATB-afdeling van de Stormvogels uitstekend naar hun zin. Dat is niet alleen te merken in de groei van het ledenaantal, ook de activiteiten die ATB organiseert worden goed ontvangen. “In twee jaar tijd is er een jeugdgroep van veertig kinderen ontstaan”, weet Westerman. “We proberen daar ook iets extra’s voor te doen. Drie vaders hebben de trainerscursus gevolgd om een training te kunnen verzorgen. Qua opbouw, lesgeven en veiligheid is dit nu goed ingevuld. Verder is er een jeugdcommissie die zich richt op het organiseren van trainingskampen en het rijden van wedstrijden. Zo hebben er afgelopen weekend nog jeugdleden en senioren een toertocht gereden op Ameland. De jeugd die meeging reed 30 kilometer, de senioren konden kiezen uit 60 of 90 kilometer.” Met deze toertocht kregen de leden van de ATB-afdeling van de Stormvogels een mooie kans om zich uit te leven, zodat ze aanstaand weekend goed voorbereid zijn op de Moekotte ATB-tocht in Veendam. De organisatie laat namelijk verder niets aan het toeval over. Inschrijven kan door middel van scan & go en het is mogelijk om na afloop te douchen in de kleedkamers van Veendam 1894. Er zijn verkeersregelaars die onderweg zorgen voor de veiligheid en er is een mogelijkheid om de fiets af te spuiten. De tocht vindt zoals gezegd op zondag 15 maart plaats. Meer informatie over het event is te vinden op de Facebookpagina van Stormvogels Veendam: www.facebook.com/atbstormvogelsveendam.