“Het is een stukje nostalgie voor het publiek”

Oude Pekela Herman Manders Tien jaar Stichting Oldambtblues

OUDE PEKELA/WINSCHOTEN – Wat begon met het Midsummer Bluesfestival is uitgegroeid tot een maandelijks succes. Stichting Oldambtblues startte in 2006 met het festival in Bellingwolde en organiseert nu de bluesmiddagen op de laatste zondag van de maand. Initiatiefnemer Herman Manders uit Oude Pekela hoopt dat Grandcafé Carambole ook op zondag 29 maart voldoende bluesliefhebbers kan verwelkomen om het tien jarig jubileum van Stichting Oldambtblues mee te vieren.

Want Manders heeft voor deze zondag niet zomaar een formatie uitgenodigd. De blueslegende Barrelhouse treedt dan namelijk op in hartje Winschoten. Deze bluesformatie timmert al veertig jaar aan de weg en stond bijvoorbeeld op festivals als North Sea Jazz en de Rhythm & Blues Night in de Oosterpoort in Groningen.
‘Mister’ Oldambtblues, oftwel Herman Manders uit Oude Pekela, is verguld met de komst van Barrelhouse naar grandcafé Carambole in Winschoten. Zijn fascinatie voor dit genre gaat al ver terug. “Vanaf mijn tienerleeftijd ben ik geïnteresseerd in blues”, begint de nu 69-jarige Manders zijn verhaal. “Dat was in de tijd van de Rolling Stones en The Beatles. De Stones waren in hun beginjaren nog bluesgericht en ik speelde zelf ook muziek. Die platen kocht ik en ik ging zelf ook die richting op met het spelen van muziek. Dat heb ik een groot aantal jaren gedaan en als de blues je eenmaal te pakken heeft, laat deze je ook niet meer  los.”
Manders, oorspronkelijk afkomstig uit Voorburg nabij Den Haag, liet de actieve rol in de muziek op latere leeftijd varen. Het gezin kreeg prioriteit en Manders werkte voor Philips op verschillende plaatsen, alvorens hij bij Philips in Winschoten belandde. Ondertussen begon het weer te kriebelen en pakte hij het spelen weer op. Bij Philips liet hij zijn collega’s meegenieten van de muziek.
“Toen ik daar nog werkte zat ik in de Personeelsvereniging”, vervolgt hij. “In die rol organiseerde ik evenementen met muziek en bands die optraden. Dat deed ik veel in samenwerking met cateraar Jan Koerts. Op een gegeven moment kwam Koerts bij me: ‘Herman, ik zou het wel leuk vinden om een bluesfestival te organiseren. Alleen, ik heb er verder geen verstand van, kun jij dat niet doen?’ Nou, en zo is het eigenlijk allemaal begonnen.”
Van heinde en verre
Het Midsummer Bluesfestival was een feit en werd gehouden in De Meet in Bellingwolde. Na enkele jaren werd het festival omgedoopt tot het Blues & Jazzfestival ‘To the roots’, wat gehouden werd in het Winschoter Rosarium. De Stichting Oldambtblues was in al die jaren de overkoepelende vlag waaronder deze evenementen werden georganiseerd. Sinds 2011 zijn daar de bluesmiddagen op zondagmiddag bijgekomen. Manders doet dat niet alleen, hij  krijgt daarbij hulp van Okko Slagman, die steevast bij de kassa zit. Ook Kees Schoone van Radio Westerwolde draagt zijn steentje bij. 
“We hebben ondertussen een hele leuke kring met enthousiaste bezoekers. Vaak zie je dezelfde gezichten, maar de laatste tijd zijn er steeds meer nieuwe bluesliefhebbers aanwezig. Ze komen ook van ver. Laatst sprak ik met bezoekers uit Harlingen. Ook Duitsers weten ons te vinden.”
Manders is blij met het tienjarig jubileum van Stichting Oldambtblues en is eveneens tevreden over de publieke belangstelling. “Vaak zijn er op de zondagmiddagen tussen de tachtig en honderd bezoekers. Weet je, blues blijft toch voor een beperkt publiek. Het is de oorspronkelijke muziek uit de periode van de slavernij. Het was voor mensen de mogelijkheid om hun dagelijkse slavernij uit te schreeuwen. Het is zwaarmoedige muziek, maar oh zo mooi. Veel oudere liefhebbers van muziek houden ervan. Voor vijftigers, zestigers en zeventigers. Voor hen is het een stukje nostalgie.”
De liefde voor de muziek blijft bij Manders door de aderen stromen. Diezelfde liefde heeft hij overigens weten over te brengen, want de inwoner van Oude Pekela is de vader van Desiree Manders, beter bekend als Desray. Zij maakte onderdeel uit van de uiterst succesvolle eurodanceformatie 2 Brothers on the 4th Floor, wat in de jaren ’90 wereldwijd hits scoorde als ‘Fairytales’ en ‘There’s a key’. “Ja, mooi hè”, lacht Manders. “Ze treedt nog steeds op, wil zich meer richten op de jazz. Alleen van haar periode in de jaren ’90 zal ze wel nooit meer afkomen, haha.”
Het tienjarig jubileum van Stichting Oldambtblues wordt zoals gezegd gevierd op zondag 29 maart in grandcafé Carambole in Winschoten. Het optreden van Barrelhouse begint om 15.00 uur en de entree bedraagt tien euro in de voorverkoop en 12,50 euro aan de kassa. Meer info: www.stichtingoldambtblues.nl.