Gepassioneerde Oldambtsters maken film over De Passion

Scheemda film passion-2

SCHEEMDA- In het rode bolwerk van het Oldambt leeft De Passion. Scheemda, het dorp met zo’n 5200 inwoners die voornamelijk op de rode rozen-club stemmen, is in de ban van het verhaal dat vertelt over het lijden van Jezus Christus. Scheemda heeft namelijk zijn eigen variant van de landelijk zo populaire Passion. Dominee Simon Rienstra schreef het script voor de film waarin dorpsbewoners de hoofdrollen spelen en burgemeester Pieter Smit Pilatus is. De film gaat in première op zaterdag 28 maart in de Ontmoetingskerk.

In een oud Fiatje 500 wordt de zoon van god afgevoerd en naar zijn kruis gebracht om er vervolgens aangenageld te worden. Het is een fragment van de ongeveer een uur durende film over de lijdensweg van Jezus Christus. Piet Bos, verantwoordelijk voor de organisatie van de avond, toont vol trots de trailer op Youtube. “Alle hoofdrolspelers en figuranten komen hier uit het dorp. Toen we bekend maakten dat we een film wilden maken, stroomden de reacties binnen. “Zelfs burgemeester Pieter Smit was meteen bereid een rol te spelen. Geweldig toch?”, glundert Bos.

 

“Het is een film naar de tekst van Scheemda film passion-2het Markus Evangelie”, begint dominee Rienstra, schrijver van script. “Markus is het oudst en het meest compact. Wij hebben het in een eigentijds jasje gestoken. En dat is ook meteen de kracht van de film. Het verhaal speelt zich hier in het dorp af, zelfs de Jumbo komt erin voor. Alsof het op deze plek anno 2015 is gebeurd. Het verhaal gaat over diepe gevoelens van falen, verdriet en mislukking. De pijn die het doet wanneer je als goed en rechtvaardig mens in het leven staat en toch zo aan je eind komt, raakt. Of nu je gelovig bent of juist helemaal niet, zo’n verhaal komt binnen bij iedereen. Dat zie je ook aan wat De Passion in heel Nederland teweeg brengt en vorig jaar, hier in Groningen, waar hordes mensen achter een groot verlicht kruis aan door de stad liepen. Want het onderwerp is nog steeds actueel. Er zijn nog altijd mensen die lijden door onderdrukking, of omdat ze verstoten of genegeerd worden. Maar god is er altijd. Die staat achter hen en verlost ze van de pijn met liefde. Liefde wekt liefde. Liefde omvat alles en is tegelijkertijd een raadsel. Dát is de boodschap”, vertelt Rienstra over de film die qua voorbereiding zo’n anderhalf jaar in beslag nam. “Weet je wat ik nou zo mooi vindt? Dat zo’n oud verhaal, door het te combineren met moderne muziek, een plaats krijgt in de huidige samenleving. En daardoor veel mensen bereikt”, vindt de dominee die zelf ook heel kort in de film te zien is. “De zalving van Jezus gebeurt bij mij thuis. Dat vond ik best heel spannend.” Wie nieuwsgierig is kan de trailer bekijken op www.pgscheemda.nl. De film die volledig tot stand is gekomen door vrijwilligers, draait op zaterdagavond 28 maart om 20:00 in de Ontmoeting aan de Kerklaan in Scheemda. Het is slim om op tijd van huis te gaan want de heren verwachten een volle kerk. Er is plek voor zo’n 370 man. Kaarten kosten niets maar een kleine bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld.