Paul Joosten

image

Paul Joosten is inwoner van de Zuidwending in Veendam. Hij schrijft over een uniek gebeuren tijdens het veertigjarig bestaan van Dorpshuis De Wending.

Op zondagmiddag 29 maart speelt blokfluitensemble Rosa Nova een try-out van haar nieuwe repertoire in Dorpshuis De Wending. Veel mensen hebben geen erg fijne herinneringen aan het schrille gepiep dat beginnende fluitisten doorgaans produceren. Wanneer de eerste kennismaking met grote aantallen tegelijk ging, zoals vroeger op de lagere school, is het woord trauma soms niet eens overdreven. Hetzelfde geldt overigens voor veel andere instrumenten. Wie heeft er nog nooit het kattengejank gehoord van een eerste vioolles? Toch is dat niet de eerste associatie wanneer je aan een vioolconcert denkt. Waarom dan vaak wel voor de blokfluit?image

Blokfluitensemble Rosa Nova staat onder leiding van de op het conservatorium opgeleide dirigente en blokfluitdocente Marianne Heeres. Blokfluitensemble Rosa Nova is verbonden aan de muziekschool Oost-Groningen, recent verhuisd naar Cultuurcentrum De Klinker in Winschoten. Het ensemble bestaat al geruime tijd en treedt slechts enkele keren per jaar op. Een benefietoptreden in Burcht Wedde, mei 2014, was ondanks de toegangsprijs van €10 voor het goede doel, snel ruimschoots uitverkocht. Op de kaarsjesavond in Oudeschans was het kerkje bijna vol en reageerden mensen enthousiast op het voor hen vaak geheel onbekende blokfluitspel.

Voor 2015 werkt het ensemble momenteel hard aan een deels nieuw repertoire. Dit omvat werk uit meer dan vijf eeuwen. Mooie stukken uit begin zestiende eeuw maar ook modernere als ragtime en tango, van componisten als Bach, Strauss, Telemann, Corelli, Gershwin en Piazzola. Soms is het werk oorspronkelijk voor blokfluit geschreven maar vaker ook speciaal daarvoor gearrangeerd. Bijzonder is het bekende “Für Elise” van Beethoven, dat gespeeld wordt als tango!

Omdat het dorpshuisbestuur om extra en bijzondere activiteiten vroeg ten gunste van het 40-jarig bestaan van De Wending, ontstond het idee om gratis een try-out voor u ten gehore te gaan brengen op zondagmiddag 29 maart om 14:30 uur. De zaal is open vanaf 14:00 en in de pauze is er gelegenheid om kennis te maken met de fluitisten. Zij zullen u graag wat meer vertellen over hun instrumenten. Om teleurstellingen te voorkomen (vol=vol) en tijdig voldoende stoelen klaar te kunnen zetten vragen we wel om vooraf te reserveren. Dit kan tot 25 maart bij ondergetekende persoonlijk, telefonisch (06-51867045) of per e-mail (pma.joosten @ gmail.com). Geeft u behalve uw naam ook het gewenste aantal plaatsen op? U krijgt per omgaande bevestiging van uw inschrijving. Tot ziens op 29 maart in De Wending!