Piet’s Big City week 13 “15

Ik zie in de VARA gids dat op NPO 2 het programma 2Doc over Marte Röling & Partners gaat. Marte woont op een boerderij in Uithuizen en is een van de meest bekende en uitgesproken kunstenaars van ons land. Haar oeuvre is vooral groot en veelzijdig. Marte woont niet alleen in de boerderij. Haar huisgenoten zijn de zusjes Alissa en Adriënne Morriën en Wanda Werner. Tot 2005 woonde de controversieel gedragstherapeut Henk Jurriaans als enige man bij het dameskwartet, tot deze plotseling stierf. Voor RTV Noord maakte ik in aan het begin van deze eeuw het programma Volluk! In 31 afleveringen ging ik bij de hoofdpersoon op bezoek. Op brutale wijze keek ik in nacht- en koelkasten, lag in bed tussen Marianne Timmer en Peter Mueller en dronk rode Chileense wijn met Marte Röling, Alissa en Adriënne Morriën en Henk Jurriaans, die toen nog volop in het leven stond. Wanda Werner was er niet. Zij was herstellende van een val van de hoge zolder. Henk Jurriaans vond ik een leuke man. Een levensgenieter met humor. Voor ik het wist zaten we met ons allen aan tafel met rode wijn en sigaren. Marte zelf is geweldig. Alweer lang geleden las ik in het feministische maandblad Opzij een interview met haar. De kop boven het artikel zei alles. ‘’Al heel jong heb ik geleerd niet jaloers te zijn.” Om je grote liefde te moeten delen met drie andere vrouwen moet je zeker niet jaloers zijn. En dit gold dus als geen ander voor Marte Röling. Nu is ze 75 en nog steeds actief. Toen ik dan ook een gast zocht voor aflevering 350, inmiddels 423, van mijn programma Herestraat Helemaal, was de keuze niet moeilijk. Inderdaad, Marte. Ik vroeg haar op het terras van het Newscafé en ze antwoordde dat ze zich vereerd voelde. Het programma kende ze niet, wel was er de herinnering aan die mooie middag toen Henk er ook bij was. Haar liefde voor Henk Jurriaans is zo immens groot dat zij hem maar liefst 54 keer schilderde en in Zwolle een expositie organiseerde. Nu hangen alle doeken in de boerderij in Uithuizen, zodat Henk overal bij is. Terug naar de Herestraat. Van Jan Palmen, de man van de gekleurde schoenen, die toevalligerwijs ook op het terras zat en mijn uitnodiging aan Marte derhalve live mee maakte, kregen we beiden een paar rode schoenen die wij in de jubileumuitzending droegen. Naast sigaren rookt Marte zware shag van de weduwe Van Nelle en ook tijdens de wandeling dampte zij er lustig op los. In de ene hand het shagje, in de andere een zilverkleurig asbakje waar zij keurig de as in drapeerde. Het werd een mooi gesprek en we stonden voor op de krant. Ik heb Marte een exemplaar opgestuurd en daarna nooit meer iets van haar gehoord. Nu zag ik haar weer in 2Doc en wist ogenblikkelijk waarom ik juist haar toen had gekozen.